Stridsbåt 90 vid Berga. Foto: Scanpix.

Försvaret utredde brister före dödsolycka

Redan långt före dödsolyckan på en värnpliktig på Amf1 i våras så kände Försvarsmakten till allvarliga säkerhetsbrister på förbandet. Det visar den externa granskning som Marininspektören beställde och som blev klar redan förra sommaren.

Befäl på stridsbåtskompaniet hade till exempel vittnat om för lite utbildning, anställda som inte rapporterar om incidenter och en mentalitet där man inte ifrågasätter överordnade.  

Anledningen till granskningen var en rad händelser ute på Berga under de senaste åren.

2004 dör två värnpliktiga i en stridsbåtsolycka. 2006 tvingas sex värnpliktiga hoppa över bord sedan ett militärfartyg sjunkit, 2007 hittas en hemlig vapengömma i en militärbarack på ett av övningsområdena.

För att förhindra liknande händelser så kom också utredningen i juni förra året med en rad rekommendationer för att förbättra säkerhetskulturen på Amf1.

– Förbandsledningen har gjort mycket därute för att få personalen att verkligen förstå vikten av säkerhetsbitarna. Vi har gått in och tittat på attityder, vi genomför internrevisioner av både sjösäkerhet, arbetsmiljön och miljöbitarna med stöd av Högkvarteret för att en sådan olycka inte ska hända igen, säger Marininspektören Anders Grenstad.

Men det gjorde det. I maj i år sköts en värnpliktig ihjäl under en övning när en så kallad låtsasorder missuppfattades.

– Där har det ju brustit. Då är vi tillbaka till att det här är ju ett misslyckande, säger Anders Grenstad.

Enligt försvarets utredning kring olyckan då en värnpliktig omkom under övning vid Utö så var det två misstag som låg bakom olyckan. Den grupp som avlossade skotten sköt delvis i en annan riktning än de skulle, samtidigt som chefen på stridsbåten fick en så kallad spelad order, en order han inte skulle ha följt.

Just de befälen skulle behöva mer utbildningstid då en del var relativt oerfarna. Så lät en konkret rekommendation från granskningen av förbandet redan före dödsolyckan.

– I den ekonomi som är just nu så har vi varit tvungna att begränsa övningstiden och försöka göra så mycket som möjligt i simulator. Men däremot är det som så att det finns inget, eller ska inte finnas några kommunicerande kärl mellan dålig ekonomi och dålig säkerhet, säger Anders Grenstad.

Men blev inte just det resultatet här då att en värnpliktigs död blev priset ni fick betala för dålig ekonomi?

– Nej, det kan vi inte säga i och med att vi bara har fått en faktaredovisning från Försvarsmaktens undersökningskommission om ett troligt händelseförlopp.

Nils Eklund
nils eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista