Joseph Biden och Barack Obama. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix.

Obama klar som presidentkandidat

Uppdaterad 07:19
I USA har senatorn Barack Obama formellt utsetts till demokraternas presidentkandidat inför valet i höst. Vid konventet i Denver röstade en stor andel delegater på Obamas tidigare rival, Hillary Clinton, trots att hon förklarat att hennes delegater var fria att rösta på Obama om de ville.

Tusentals delegater reste sig i bänkarna i den fullsatta arenan i Denver och ropade ut sitt stöd till Barack Obama. För första gången har det demokratiska partiet utsett en svart kandidat till presidentposten.

Den historiska utnämningen blev klar efter en omröstning som inte saknade dramatik.

När delstat efter delstat redovisade sina röster så visade det sig att en betydande andel trots allt hade röstat på Obamas tidigare rival om nomineringen, på Hillary Clinton. Till sist ingrep Clinton själv och krävde att omröstningen skulle avbrytas.

Hon uppmanade delegaterna att utse Barack Obama genom att ropa sitt bifall, och partimötet exploderade i applåder.

Inne i arenan stod Valerie Irvin från Maryland och fick blanka ögon.

– Jag går på moln, sa hon, nu har vi skapat historia, mina förfäder skulle vara stolta om de visste.

Men alla delegater var inte lika lyckliga. Vicky Richardson från New York sade att hon röstat med blandade känslor. Hon hade hellre sett Hillary Clinton som demokraternas presidentkandidat.

– Det är bitterljuvt. Jag är ett riktigt Hillary-fan.

Flera politiska tungviktare framträdde under kvällen på konventet, bland dem ex-president Bill Clinton som betonade att han tycker att Obama är redo att bli president.

Obamas vicepresidentkandidat Joe Biden levde upp till sitt rykte som partiets konfrontationspolitiker, och gick till hårt angrepp mot republikanernas John McCain.

– John McCain vill driva USA åt helt fel håll, sa Joe Biden.

Därefter fick han sällskap på scenen av sin presidentkandidat Barack Obama i ett kort framträdande inför tv-kameror och fotoblixtar.

Ginna Lindberg, Denver
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista