Sidapengar i misstänkt nätverk

Svenska biståndspengar slussas via det nätverk som USA pekar ut som terroristmisstänkt. Det är Sida som betalar biståndet till Somalia via den ideella organisationen Forum Syd, som i sin tur använder sig av den av USA utpekade organisationen Al Barakaat. Orsaken är avsaknaden av banker i Somalia.
- Det finns inga banker i Somalia, så därför har Forum Syd valt att använda den här kanalen, säger Svante Sandberg, enhetschef på SIDA till Efter 3, Sveriges Radio p4.. Den svenska delen av Al Barakaat har inte sökt det tillstånd hos Finansinspektionen som erfordras för sådan här verksamhet. För att förmedla biståndet som kommer dels från Sida, dels från frivilligorganisationer, har Al Barakaat tagit en avgift mellan 3 och 5 procent, enligt Sida. Den totala summan för biståndet är 1,5 miljoner, men enligt Forum Syd går inte allt via Al Barakaat. Sida har nu bett Forum Syd att stoppa utbetalningen den här vägen, i väntan på en utredning om de amerikanska uppgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista