Permitteringar följd av Kommunalstrejken

Nu får Kommunals strejk konsekvenser även för det privata näringslivet. Företaget Elektronik och Återvinning i Korsberga utanför Vetlanda i Småland återvinner elektronikskrot. Kommunals strejk gör att företaget inte får in något skrot att återvinna. Därför tvingas nu företaget varsla 20 av sina anställda.
– Detta beror helt och hållet på Kommunals strejk, säger Lennart Eriksson, som är en av ägarna till företaget. Strejken har gjort att soptippar och sortergårdar är stängda, vilket i sin tur medför att vi inte kan hämta vårt matierial. Och det betyder att vi får mindre att göra. Det känns inte bra även om jag kan förstå Kommunals strejk i sig, men jag tycker det är olyckligt att det drabbar tredje man. Detta var definitivt något som vi inte hade räknat med. Varsel om permittering På företaget Elektronik och Återvinning jobbar man med återvinning av elektronikskrot. Det handlar om allt från TV-apparater till elektriska tandborstar. Företaget har nästan 30 anställda, men Kommunals strejk gör nu framtiden osäker, och 20 personer varslas nu om permittering och uppsägning. Hit till företaget kommer elektronikskrot från framför allt Jönköpings och Kalmar län, men så länge strejken pågår så får företaget inte in något elektronikskrot att återvinna. Lagret räcker två veckor Just nu lever man på sitt lager, men om två veckor kommer det att vara slut och då har man alltså inget arbete att erbjuda de anställda. Såväl ägarna som de anställda följer nu rapporteringen kring strejken noggrant och de hoppas att konflikten snart ska vara över. En av dem som varslats är Mats Höglander som arbetar som chaufför på företaget. Trots att hans eget jobb nu är i fara så känner han ändå sympati för dem som strejkar. – Man är lite kluven eftersom man sympatiserar med dem som strejkar, men visst känns det lite oroligt, säger han. Vad tror du kommer att hända? – Vi hoppas att de sätter sig vid förhandlingsbordet och gör upp så att vi kan komma igång att arbeta igen, säger han.
David Svanberg, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".