Sars slår hårt mot kinesisk ekonomi

Sars-epidemins efterverkningar kommer att skada kinesisk ekonomi mera än vad som skedde under den finansiella kris som inträffade kring 1997. Det förutspår en kinesisk ekonom som uttalat sig i en kinesisk tidning.
Produktionen är lägre, konsumenterna spenderar inte, vinsterna sjunker, siffrorna stiger på dem som förlorar jobbet. Det är några av de verkningar som redan börjar att märkas i Kina. Sars-epidemin tar ett hårt förlamande strupgrepp på Kinas blomstrande ekonomi. Kännbara följder I ett uttalande som publicerats i den engelskspråkiga statligt kontrollerade Peking-tidningen China Daily förutspår en regeringsanknuten ekonom att de negativa ekonomiska följderna av sars-epidemin kan bli mera kännbara än vad som tidigare befarats. Effekterna i Kina kan bli värre än den nedgång som inträffade i anslutning till den så kallade Asienkrisen 1997-98. Då rasade flera sydostasiatiska ekonomier och drog också med sig Kina en bit i det fallet. De mest omedelbara verkningarna gäller turistindustrin, detaljhandeln, exportnäringen. Talar klartext Varningen i China Daily är också ett exempel på att regimen visar större beredvillighet att tala i klartext om de ekonomiska konsekvenser som följer i sars-epidemins spår. Det konstaterar i dag Asian Wall Street Journal som ger stort utrymme åt det som i rubriken kallas ''Den kinesiska ekonomins plågor''. Även om Kina är ett stort land med en miljard trehundra miljoner invånare kommer det att märkas att 25.000 personer isolerats, många av dom anställda i högproduktiva nyckelbranscher. Motorola som säljer flest mobiltelefoner i Kina och som är ett av de utländska företag som investerat mest i Kina har stängt sitt huvudkontor. Ettusen anställda arbetar sedan någon vecka tills vidare i sina bostäder . Husesyn av inspektörer Arbetsplatser, bostadsområden får nu finna sig i att besökas av någon av de 30.000 sars-inspektörer som går husesyn i de områden där epidemin dragit fram som värst i Peking. Inspektörerna delar ut febertermometrar och en lista på larmnummer som oroliga pekingbor kan kontakta vid behov. I vanliga fall går det en strid ström av långtradare och lastbilar längs vägen mellan Shanghai och Peking, i dag betydligt färre. Många chaufförer är rädda för att köra till Peking. Transportörer får betala högre priser än normalt för att föra gods mellan de båda metropolerna.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".