Landstingen kräver mer läkemedelskontroll

Landstingen måste få tillgång till apotekens läkemedelsregister över kunderna. Det sa landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson i samband med förbundets kongress som pågår i Linköping. Landstingen vill få ner medicinförbrukningen genom att öka kontrollen över både patienter och läkare. Men trots flera påstötningar dröjer ett klartecken från riksdag och regering.
– Vi har ju åldringar som får 15-20 mediciner utskrivna, vilket enligt min uppfattning är orimligt, säger en upprörd Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet. Jag är mycket kritisk mot denna hantering, att man inte i riksdagen kan samla ihop sig till att fatta ett beslut så att vi får detta kontrollinstrument i vår hand. Jag tycker att det är beklämmande att man inte gör det. Diskussion i flera år Frågan om läkemedelsregister har diskuterats i flera år. Landstingen vill ha tillgång til de register som apoteken idag har, för att kunna se hur många läkemedel varje enskild patient egentligen får och om det finns läkare som skriver ut mer än andra. Idag kan man gå från läkare till läkare och få nya läkemedel utskrivna som kanske till och med är farliga ihop utan att någon har riktig kontroll . Vill ha en totalbild Lars Isaksson anser också att det handlar om att få en totalbild av vilka insatser som används för en patient. Han vill skärpa kontrollen av hur mycket olika läkare skriver ut. Men frågan är känslig och har hittills inte fått gehör hos riksdag och regering, tidigare har det från bland annat läkarhåll talats om en obehaglig övervakning. – Man talar om integritet för läkarna, men snart måste man börja tala om integritet för medborgarna, säger Lars Isaksson. Jag tycker att det är alldeles orimligt att man kan utsätta gamla människor för sådan läkemedelsförskrivning. Jag frågar mig varför man inte kan kontrollera den yrkesgruppen när man kontrollear många andra yrkesgrupper. säger han. Översyn ska göras Landstingsförbundet kommer nu ta upp frågan om läkemedelsregister på nytt i samband med de förhandlingar och den översyn som ska göras av läkemedelsreformen. En av orsakerna är naturligtvis förutom ohälsodebatten de galopperande kostnaderna där läkemedel äter upp allt mer av landstingens resurser. Där finns pengar att spara, menar Lars Isaksson. – Jag tror det rör sig om väldigt stora pengar, säger han. Jag tror vi talar om miljardbelopp.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".