Zimbabwe behöver akut nödhjälp

Röda korset vädjar om nödhjälp till Zimbabwe, där bristen på mat kan bli större än någonsin tidigare. Till en början gäller det hjälp till 260 000 människor. Samtidigt säger en talesman för regeringspartiet att president Mugabe kommer att bilda en ny regering, trots att samtalen om en maktdelning med oppositionen inte är avslutade.

Vädjan om nödhjälp kommer från Zimbabwes Rödakorsavdelning, som nu med början i nästa månad får hjälp till 260 000 människor.

Men bristen på mat i Zimbabwe ser ut att bli värre än någonsin tidigare. Enligt FN kan så många som 5 miljoner, det är halva landets befolkning, behöva nödhjälp innan året är slut.

De höga matpriserna och bristen på utländsk valuta begränsar den zimbabwiska regeringens möjligheter att importera mat och försörja sin befolkning. Årets skördar har varit rekordlåga till följd av bland annat regn och översvämningar i delar av landet.

Samtidigt som en humanitär katastrof är överhängande ser det nu ut som att president Mugabe, under hård press från sina militär- och säkerhetsrådgivare, kommer att gå vidare med att bilda en regering utan oppositionen.

Veckans invigning av parlamentet, där Mugabe häcklades av ledamöter från oppositionen som störde honom under hans invigningstal, var en sådan stor förolämpning att Mugabe nu har fått rådet att omedelbart gå vidare med regeringsbildandet. Detta enligt uppgifter i sydafrikanska och zimbabwiska medier.

I så fall kan Mugabe komma att bilda regering med medlemmar från den mindre fraktionen av MDC, ledd av Arthur Mutambara.

Men representanter för Morgan Tsvangirais fraktion av MDC, säger att en regeringsbildning nu äventyrar såväl de avtal som har slutits som de pågående samtalen om maktdelning, där man har diskuterat inrättandet av en premiärministerpost för oppositionsledaren Morgan Tsvangirai.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista