Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Baltikum kräver hjälp mot organiserad brottslighet

Publicerat onsdag 7 maj 2003 kl 12.25
När de baltiska staterna snart blir EU-medlemmar öppnas gränserna upp mot Norden och det blir lättare för den organiserade brottsligheten att nå Sverige. De baltiska staterna vädjar nu om ökat stöd för att kunna bekämpa den organiserade brottsligheten.
Den lettiske inrikesministern Maris Gulbis säger att trycket från den ryska maffian har ökat. Lettland har mer och mer blivit ett transitland för narkotika på väg till de nordiska länderna och den trenden kommer bli tydligare då man blir medlem i EU, säger inrikesministern. Utbredd korruption i Baltikum De baltiska länderna har flera gånger kritiserats för utbredd korruption och Lettlands inrikesminister medger att man hittills haft dålig framgång i bekämpningen av korruptionen inom polisorganisationen. Därför har man i Lettland inlett vad Maris Gulbis beskriver som en utrensningsaktion inom polisväsendet. Man har skapat en intern kontrollgrupp, man vill höja rättsmedvetande och man har radikalt höjt polisernas löner – polisyrket skall bli ett högstatusyrke. Inrikesministern menar att de baltiska staterna är en buffertzon för bland annat Sverige – nu behöver man mer hjälp. Högre krav på Baltikum Samtidigt som de nordiska länderna ökar stödet till Estland, Lettland och Litauen ökar man också kravet på att bekämpa korruptionen. – Det är ju så att det här är ett stort problem i det internationella samarbetet. Det är just därför vi ska knyta de här länderna ännu starkare till oss. Det är också därför det här är ett viktigt krav att de här problemen ska vara undandröjda, säger justitieminister Thomas Bodström.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".