Miljonstämning mot Ikea på Sicilien

Vid årsskiftet skulle Ikea ha öppnat ett nytt varuhus i Catania på Sicilien. I stället stämmer nu byggföretaget Ikea på 755 miljoner kronor för att man brutit kontraktet. Projektet skulle ha gett 500 nya jobb, men nu finns där bara en öde industritomt.

Det var för tre år sedan som det italienska byggföretaget Iko2 fick i uppdrag att bygga ett varuhus i Catania. Det skulle bli Ikeas första varuhus på Sicilien. Sedan tidigare finns det 15 Ikea-varuhus i Italien och med det nya varuhuset skulle man nå en ny marknad på Sicilien med fem miljoner potentiella kunder.

Förra året bröts dock samarbetet mellan företagen. Ikea säger att byggföretaget inte levererat medan Iko2 kritiserar Ikeas affärsetik.

Nästa fredag kommer konflikten upp i en domstol i Milano. Iko2 stämmer Ikea på 80 miljoner euro, vilket motsvarar 755 miljoner kronor, ett belopp som är större än vad projektet kostar men företaget yrkar också på att få ett skadestånd.

– Det är ett stillestånd och ett skadestånd eftersom man inte kunnat bygga någonting annat under det här. Allt ligger i träda just nu, säger byggföretagets svenske mediekontakt Lars-Ola Nordqvist.

Ikea har samtidigt anklagat Iko2 för att bland annat ha utnyttjat Ikeas namn för markspekulation. Ändå har dessa båda parter undertecknat ett legalitetsprotokoll, ett försök av den italienska regeringen att förhindra maffiainblandning.

Ikeas internationella pressavdelning i Sverige säger till Ekot att det är Ikeas policy att inte kommentera konflikter som den med Iko2 under pågående rättsprocess.

Ikea säger också att företaget är mycket decentraliserat och att det är Ikea Italien som får sköta det här.

Iko2:s mediekontakt i Sverige, Lars-Ola Nordqvist, riktar just kritik mot Ikea Italien.

– Egentligen kan man väl hänvisa det här till den italienska Ikea-ledningen som enligt både borgmästaren och byggföretaget har handlat mycket oetiskt mot Iko2. Det är de som har förhalat det hela, säger Lars-Ola Nordqvist.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista