Forskningen får mer pengar och mindre byråkrati. <nobr>Foto: Maja Suslin/Scanpix.</nobr>

Regeringen enig om forskningsmiljarder

Uppdaterad 17:00
Regeringen skjuter till 15 miljarder till forskningen under de kommande fyra åren. Det är den största satsningen hittills på forskning i Sverige, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

– Det gör att Sverige är ett av de länder i världen som just nu ökar sina forskningsanslag i absolut snabbast takt, möjligen slås vi av Kina och Singapore och några till men vi är mycket ambitiösa.

Som konkreta exempel på forskning som ska gynnas så nämner regeringen forskning om alzheimer och cancer och om miljövänlig teknik.

Tanken är förstås också att satsningen ska ge jobb. Men hur många jobb som regeringen hoppas på kan inte statsminister Fredrik Reinfeldt svara på.

– Kortvarigt ger det inte väldig ökad sysselsättning utan det blir mer en diskussion ute på universitet och högskolor eftersom vi nu kraftigt förstärker förutsättningar för grundforskning. Men det är inte kanske dess främsta förtjänst. Det här handlar ju om att rusta Sverige för sin egen framtid.

Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet, är nöjd med tillskottet.

– Jag tycker det är utomordentligt bra att det blir en resursförstärkning till svensk forskning, även om den inte blev helt i paritet med de summor som vi har fört fram i våra förslag till regeringen.

Hur viktigt är det här?

– Jag tror att det är väldigt viktigt för svenska forskningssystemet. Vad jag ser är ju att universiteten får en tydlig förstärkning och det här behovet har vi framhållit i alla våra underlag, säger Pär Omling.

Svenskt näringsliv hade velat se ett snabbare tillskott av nya pengar. Socialdemokraterna saknar besked om hur det ska bli med forskningsprogram som drogs igång under de förra regeringen, säger riksdagsledamoten Marie Granlund men hon välkomnar extrapengarna till forskningen.

– Vi tycker att det är bra att man äntligen satsar på forskningen. Under två år har man dragit ner på anslagen.

Men är det tillräckligt eller hade ni satsat mer?

– Vi har satsat mer i två år nu och vi kommer också att satsa mer för 2009 än vad regeringen gör.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista