Malta begär hjälp med ökad flyktingström

Över 70 båtflyktingar befaras ha drunknat utanför Maltas kust när deras båt började ta in vatten under under onsdagskvällen, en katastrof som upprepats många gånger den här sommaren. Hittills i år har 2 000 personer tagit sig illegalt till ön. Det är mer än den totala summan tidigare år.

Det var de åtta överlevande personerna från båten som berättade hur över 70 personer drunknade när båten började sjunka. Det är inte den första båten som möter samma tragiska öde utanför Maltas kust. I sommar har många flyktingar från andra sidan Medelhavet drunknat i vågorna innan kustbevakningen kunnat komma till deras undsättning, säger Neil Falzon som är chef på FN-organet UNHCR:s flyktingkontor på Malta.

Malta ropar nu på hjälp från andra EU-länder. Den lilla önationen med knappt en halv miljon medborgare har stora svårigheter med att ta emot flyktingarna och har också fått hård kritik från bland annat FN för sina människo-ovärdiga förvaringsenheter.

Men Malta är inte det enda landet dit strömmen av flyktingar ökar. Alla länder förutom Spanien har fått fiska upp fler nödställda båtar ur höga vågor i sommar än tidigare år. I Spanien är trenden den motsatta, 9 procent färre båtflyktingar kom i år än i fjol.

En av orsakerna är Spaniens framgångsrika radarsystem, som gör att man oftare upptäcker båtarna innan tragedier som den igår hinner hända, säger Antonio Hermosa från spanska Röda korset.

Spanien har också infört bevakning längs de afrikanska kusterna för att lokalisera båtarna innan de ger sig iväg. Men på Malta är resurserna för ny radarteknik och närvaro på andra sidan Medelhavet ytterst små, säger Neil Falzon på UNHCR.

Libyen, som är det land där flest flyktingar påbörjar sin resa, har inget samarbete med Malta alls. Och EU måste hjälpa till ifall utvecklingen ska vända, säger han.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista