Rysslands gräns mot Kina skapar oro för sars

Ryssland har ännu inget konstaterat sars-fall. Men landet rustar ytterligare för att undvika en epidemi, på grund av landets långa gräns mot Kina.
Vid järnvägsstationen i Omsk i Sibirien stannar ett tåg från Mongoliet till Moskva. Högtalarrösten meddelar att utgången till spår sex blir avstängd for allmänheten. Samtidigt visar rysk TV-bilder på järnstängsel som satts ut och poliser på plats som hindrar folk att komma in och ut från området, där framförallt kinesiska och mongoliska köpmän befinner sig. – Det är självklart att jag är rädd för spridningen av sars, jag har ju barn, säger en kvinna från Omsk i TV-kanalen Rossijas nyhetssändning. Rädslan för sars i Ryssland når nu nya nivåer. I dag meddelade en av de främsta hälsovårdscheferna Gennadij Onichenko att han gått ut med en rekommendation som i praktiken går ut på att Rysslands flera tusen kilometer långa gräns gentemot Kina bör stängas av. Bara ryska medborgare som kommer från Kina bör släppas in och bara kinseser släppas ut längs landets gränser mot Kina, lyder budskapet från hälsovårdschefen. Trycker upp informationsblad Onichenko uteslöt inte att han inom kort kommer att begära att gränstrafiken ska stängas av helt och hållet. Samtidigt har Moskvamyndigheterna i dag beslutat att trycka upp en miljon informationsblad om sars som ska delas ut till Moskvaborna inom kort. Rädslan är mycket stor i Ryssland. Det märks i nyhetsrapporteringen också. Sars är en av huvudnyheterna varje dag i de olika TV-kanalerna. Att stänga av den kinesiska gränsen är mycket känsligt, inte minst för den ryska ekonomin. Framförallt för befolkningen i det ryska fjärran östern, där gränshandeln är mycket omfattande. Men det finns en skräckvision över vad som skulle kunna hända om det fruktade viruset även fick fotfäste i Ryssland, med dess allt sämre och för många allt för dyra hälsovård. Ojämn hälsovård I vissa regioner på landsbygden är hälsovården dessutom närmast obefintlig. I ett land där man till och med haft svårt att komma till rätta med spridningen av en rad andra långt mer kända sjukdomar, som till exempel tbc. En spridning av Sars skulle få enorma ekonomiska effekter. Ryssland är på väg uppåt ekonomiskt - men uppåt från en relativt låg nivå jämfört med till exempel västeuropa. Häromdagen varnade dessutom en av Rysslands mest kända läkare för vad som kommer att ske i höst om man inte lyckas stoppa sars från att nå Ryssland och då tiotusentals patienter kommer att drabbas av den mer vanliga hostinfluensan. Vilket kommer att innebära stora svårigheter, för att inte säga omöjlighet, att sätta patienter i karantän fram tills dess man kunnat konstatera att det inte rör sig om sars utan om en vanlig influensa.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".