Enligt BRÅ har en av tio någon gång utsatts för upprepade trakasserier. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Förföljare föreslås få fängelsestraff

Den som gör sig skyldig till upprepade trakasserier och förföljelser, så kallad stalkning, kommer i framtiden att kunna dömas till fängelse, erfar ekot. Detta föreslås i en utredning som lämnas till regeringen i mitten av oktober.

Ekot har träffat ”Carina” som har varit med om att hennes telefon plötsligt började ringa, flera gånger om dagen, utan att det var någon där när hon svarade.

– Jag fick en känsla av att det var någon som såg när jag gick in genom min port. Att det var någon som hade koll och som också ringde ungefär när jag gick upp på morgonen, möjligen om de såg när jag tände lampan eller att den bara hade en rutin att ringa på morgonen. Man hörde att det var en person där, jag sa hallå, vem är det också var det klick, säger ”Carina”

Stalkning kan översättas med trakasserier av olika slag, som ofta uppfattas som hotfulla. Flera länder har redan lagar som förbjuder stalkning, och nu förbereds alltså en lagändring även i Sverige.

I dagsläget kan den som trakasserar bara dömas för ofredande eller olaga hot. Något som i de allra flesta fall leder till böter. Men enligt uppgifter till Ekot kommer man alltså i framtiden att kunna döma förövaren till fängelse.

Carina utsattes för stalkning för flera år sen och när hon skaffade hemligt telefonnummer och flyttade så löste sig problemet. Ändå påverkade det hennes liv mycket medan det pågick.

– Det kändes som om det var någon som hade koll på en, det var jätteotäckt. Det låter löjligt men det var en väldigt obehaglig känsla, säger ”Carina”.

Brottsförebyggande rådet gjorde 2006 en undersökning om stalkning. Det visade sig då att ungefär en av tio någon gång hade utsatts för upprepade trakasserier och problemet visade sig därmed vara större än forskarna hade trott.

Carina vet inte vem som stalkade henne, men hon tror att det kan vara en man som jobbade på samma äldreboende som hon.

– Han ringde någon gång innan allt det här började och skulle bjuda ut mig. Det var helt oväntat och jag var inte intresserad av det. Möjligen om det kan ha varit han men jag vet inte. Det var någonting jag fick för mig eftersom han jobbade där. Han skulle då kunna se mitt hus för jag bodde väldigt nära, säger ”Carina”.

I framtiden ska stalkare alltså kunna dömas till fängelsestraff, men Carina tycker också att själva kriminaliseringen är viktig.

– Jag tycker absolut att det ska bli en påföljd för det är jättejobbigt. Det är väldigt obehagligt, man får en otrygg känsla, säger ”Carina”

Carina heter egentligen något annat, men vill inte riskera att hennes stalkare börjar intressera sig för henne igen.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista