EU-förslag:

Straff för den som anställer papperslösa

Kampen mot illegal invandring står i höst högt upp på EU:s dagordning. Men Sverige och sex andra EU-länder bromsar nu ett EU-förslag om att straffa arbetsgivare som anställer invandrare som saknar uppehållstillstånd.

Mohammed är en av dem som riskerar att utvisas om förslaget går igenom.

– Jag har inga papper, jag lever utan papper, säger Mohammed.

Mohammed är papperslös, han har levt illegalt i Sverige i åtta år och han har flera gånger blivit lurad av oseriösa arbetsgivare.

– Jag jobbade fjorton dagar åt honom och han betalade mig bara 500 kronor, säger Mohammed.

Du blev lurad?

– Ja, jag blev lurad, säger Mohammed.

Nu vill alltså EU-kommissionen att arbetsgivare som anställer invandrare som lever illegalt i EU ska straffas med böter eller i grova fall med näringsförbud. De ska också åläggas att betala lön och hemresa om den anställde saknar uppehållstillstånd. Enligt det senaste kompromissförlaget ska fem procent av alla företag inspekteras varje år.

Men den svenska regeringen menar att det är orealistiskt. Socialdemokraterna däremot är positiva. Madeleine Streiffert sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott.

– När oseriösa arbetsgivare utnyttjar människor på det här sättet så måste vi alla hjälpas åt. När kommissionen får upp en så viktig fråga så tycker vi att det är väldigt beklagligt att den svenska regeringen är så negativ, säger Madeleine Streiffert.

I de flesta EU-länder är det redan i dag straffbart att anställa illegala invandrare, men lagen efterlevs inte. I Sverige fälldes fyra arbetsgivare förra året.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Mer om det här i Studio Ett efter klockan fem i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista