Den svenska turismen slår nya rekord

Turismen i Sverige kommer sannolikt slå nya rekord i år. Antalet övernattningar på svenska hotell under juni och juli ökade med 3,2 procent jämfört med samma period förra året. Och det är framförallt de utländska turisterna som ökar mest.

Francesco Lionetti från Milano tågluffar genom Europa och är just nu på besök i Stockholm. Han tycker att det fint men dyrt i Stockholm. Francesco tycker att det påminner om hans hemstad Milano eftersom människor här är så modemedvetna.

Han har precis varit inne på Vasamuseet och det är ett museum som har märkt av den ökande turismen till Sverige. Maria B Andersson är informationschef på Vasamuseet.

– Det har varit en fantastisk sommar med mycket besökare, vi har sluppit våldsamma köer utanför museet. Hitills i år så ligger vi tio procent över fjolåret som ändå var ett besöksrekord för oss. Vi hade över en miljon besökare, säger Maria B Andersson.

Thomas Brühl är vd på Visit Sweden som har i uppdrag att marknadsföra Sverige utomlands. Han är mycket nöjd med sommarens resultat.

– Det är alltså fjärde året i rad som det är all time high så det är positivt, säger Thomas Brühl.

Vad tror du att det här betyder för Sveriges ekonomi?

– Det är viktigt eftersom den har blivit så stor den här branschen. Exportvärdet 2007 var 88 miljarder. Det är alltså större än järn- och stålexporten som vi har i Sverige. Eller nettoexportvärdet på personvagnar så det är en stor del i exportekonomin. Det sysselsätter väldigt många människor, över 150 000 människor, säger Thomas Brühl.

Julia Kastsiukevick från Sankt Petersburg reser just nu omkring i länderna runt Östersjön och hon är imponerad av Sverige. Hon säger att hon förstår att Sverige slår turistrekord för alla hotell hon ville bo på när hon kom hit var fullbokade.

– Vi var väldigt imponerade för i går när vi försökte hitta ett hotell var allting fullbokat, säger Julia Kastsiukevick.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista