1 av 2
Spikklubbor, golfklubbor och andra tillhyggen som polisen i Bangkok beslagtagit. Foto: Vladislav Savic/SR.
2 av 2
Polis med beslagtagen spikklubba. Foto: Vladislav Savic/SR.

Oroligheterna fortsätter i Thailand

I Thailand fortsätter oroligheterna där drygt 10 000 demonstranter ockuperar regeringsbyggnaden i Bangkok och kräver regeringens avgång. Många hoppas också på en ny militärkupp. Men under fredagsmorgonen slog polisen en tät ring kring demonstranterna.

Strax före klockan sex på fredagsmorgonen, svensk tid, slog polisen till. När tusentals poliser började hamra på sina sköldar med batonger och samtidigt utropade stridsrop så var det få av de skräckslagna demonstranterna som försökte kämpa emot.

Inom loppet av en och en halv timma inringades demonstranterna i själva regeringsbyggnaden och de som kunnat komma och gå från området kördes bort.

Därmed har polisen på ett effektivt sätt stängt in kärngruppen av demonstranterna som inte längre kan räkna med stöd av de tiotusentals som kommit och gått till området under de fyra dagarna som ockupationen varat. Inne i regeringsbyggnadsområdet såg man mycket tagna, spända demonstranter.

En kvinna i sextioårsåldern, som säger att jag kan kalla henne för Tim, beskriver upphetsat hur polisen slagit en kvinna med batonger. Många har gripits och fängslats.

– Vi vill att militären griper in och genomför en kupp, säger Tim, som nu vill att militären sluter upp bakom folket.

Många av demonstranterna som jag pratade med krävde militärt ingripande.

– Arméchefen står och väger och kollar vilken sida som kommer att vinna. Det är som om de bara väntar på att blodet ska börja flyta på gatorna för att börja agera. Det är fegt, säger en äldre man.

Utanför regeringsbyggnaden visar en polis upp alla de vapen som de funnit i det område som nu rensats från demonstranter. Framför oss ligger en stor hög med hundratals golfklubbor, träklubbor och järnrör. Allt från slangbellor till små förberedda, så kallade, molotovcocktails eller brandbomber finns bland det beslagtagna.

Enligt demonstranterna så har polisen lagt fram dessa föremål för att misskreditera demonstranterna. Men jag kunde själv, med egna ögon, se hur polisen fann det de visade upp i de övergivna tälten.

Rörelsen Folkalliansen för Demokrati, som tidigare genomfört många fredliga demonstrationer under åren som gått i Thailand, har förvandlats till en militant rörelse.

Trots att de flesta demonstranter är medelålders kvinnor och män så finns det många yngre vakter som är ganska tungt beväpnade. Målet är uppenbart, att provocera fram ett blodbad så att militären kan ingripa, införa undantagstillstånd, sparka regeringen och så småningom utlysa nyval.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista