Ringholm utgår från att städjobben granskas

Den som anlitar svart städhjälp hemma löper så gott som ingen risk att straffas för det, visar Ekots granskning. En rundringning till erfarna medarbetare vid landets alla skattemyndigheter gav inte ett enda exempel på någon som upptaxerats, fått straffskatt eller åtalats för skattefusk. Städarna däremot straffas ofta vilket har fått finansminister Bosse Ringholm att reagera.
– Det är naturligtvis fel eftersom båda begår en brottslig handling, säger han. Man utför en tjänst och betalar inte skatt för den, men det är lika brottsligt att köpa en tjänst och inte lämna kontrolluppgift och inte dra källskatt. Båda parter har lika stort ansvar tycker jag och det finns skäl för myndigheterna att intensifiera sitt arbete för att försöka avslöja den här typen av svartjobb. Ett basbelopp fribrev Idag, onsdag, har Ekot också kunnat berätta att det finns en uppgörelse mellan riksåklagaren och riksskatteverket om att inte åtala för skattefusk som är mindre än ett basbelopp, nästan 40 000 kronor. Det betyder att man kan få sitt hem städat svart så gott som obegränsat utan att betraktas som brottslig. Mindre summor ska istället straffas med straffskatt eller upptaxering, men för många av dem som jobbar med att jaga skattesmitare uppfattas basbeloppet som ett fribelopp. Fusk med mindre summor har låg, eller ingen, prioritet. Ringholm godtar inte fribrev Bosse Ringholm godtar inte det och räknar upp alla de skyldigheter man har när man köper en tjänst: kontrolluppgifter ska lämnas, källskatt ska dras och arbetsgivaravgifter ska betalas. Och det finns inga fribrev, säger han. Men vad tycker du om att det i praktiken tillämpas som ett fribrev? – Tillämpningen ska följa lagen. Men om det finns gränsvärden som är satta delvis av praktiska skäl, man kan exempelvis inte gå på varenda enkrona som försnillas, vill du ändra på det då? – Jag inser också att det kan vålla problem med att både hitta bevis, få information och säkerställa underlag. Men jag utgår hela tiden från att skattemyndigheter, polis, åklagare och alla andra fullt ut gör allt vad de kan för att avslöja den här typen av svartjobb. Om myndigheterna i dag inte anstränger sig så mycket vad gäller mindre belopp är det något du vill att de ska ändra inriktning på och prioritera? – Jag tycker att det väldigt bra att vi har fått en offentlig debatt om detta och att det blir uppmärksamhet kring det. Det är viktigt dels från förebyggande synpunkt men också att det är skäl för myndigheterna att kanske fundera på att öka sina insatser. Jag kan inte utgå från något annat än att myndigheterna ska göra sitt jobb inom detta område, säger finansministern.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".