Minskade anslag till naturskydd på gång

Det ser ut att bli kraftiga nedskärningar av anslagen till biologisk mångfald, bland annat skydd av skog i naturreservat i höstens budget. I budgetförhandlingarna diskuteras en minskning av anslaget med 200 miljoner 2009 och 200 miljoner 2010, erfar Ekot.

Det har aviserats tidigare av regeringen att man vill minska anslagen till naturskydd, som framför allt handlar om skogar med höga naturvärden. Efter mycket kritik från naturvården behölls ändå anslaget för 2007 oförändrat kring 2 miljarder. Men redan i år har pengarna för skydd av biologisk mångfald minskat med 50 miljoner och nu diskuteras alltså en minskning med 200 miljoner per år de kommande två åren.

Förslaget orsakar stor oenighet bland partierna. Speciellt är det många folkpartister, som vill behålla det nuvarande anslaget och även enskilda ledamöter från andra partier.

Miljömålsrådet konstaterade i sin senaste rapport att riksdagens mål för skydd av skog inte kommer att nås till 2010. Med nuvarande takt kommer det att saknas skydd för mellan 80 000 och 100 000 hektar skog till 2010.

Regeringen träffade ju ett avtal med statliga Sveaskog i juni, som innebär att Sveaskog utan ersättning avsätter 70 000 hektar skog som reservat. På Skogsstyrelsen vet man ännu inte om hela denna areal är av sådan kvalitet att den kan räknas in i miljömålet. Om anslaget sänks innebär det, trots Sveaskogsavtalet, att målet för skydd skjuts upp ytterligare.

Regeringen vill också introducera det finska så kallade Metso-systemet, som innebär frivilliga avtal med skogsägarna, men som i Finland har visat sig dyrare än gängse reservatsbildning.

En utredning från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket föreslår att man prövar systemet. Det blir en försöksverksamhet, som kommer att tillämpas i några områden under fem år. Det betyder att det systemet knappast kommer att hinna bidra till att Sverige uppfyller målet för Levande skogar till 2010.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista