Radovan Karadzic i Haag.

Karadzic vägrade ta ställning till åtal

På fredagen togs ett nytt steg i rättegången mot den tidigare bosnienserbiska ledaren Radovan Karadzic vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Radovan Karadzic vägrade uttala sig i frågan om han anser sig skyldig eller icke skyldig.

– Hur ställer ni er i ansvarsfrågan, undrar domaren

– Jag tänker inte uttala mig, säger Radovan Karadzic.

– Jag kommer då att i ert ställe att förklara er hållning som icke skyldig, säger domaren.

Nej, mycket längre än så kom de inte när Radovan Karadzic gjorde ett nytt framträdande inför FN:s krigsförbrytartribunal. Han har valt att företräda sig själv och han har i inlagor hittills underkänt domarens rätt att döma honom och han har krävt att domarna ska bytas ut, eftersom han anser att de har ett eget intresse i att få honom dömd.

Radovan Karadzic är åtalad för folkmord och etnisk rensning under Kriget i Bosnien under 90-talet, bland annat för att ha beordrat massakern i Srebrenica sommaren 1995 då 8 000 män och pojkar dödades.

Krigsförbrytartribunalen är fortfarande upptagen med formalia, som till exempel hur hemlig information i bevismaterialet ska hanteras, innan en egentlig förhandling med vittnen och bevisföring kan påbörjas.

Det hör till proceduren att den åtalade anses förklara sig icke skyldig om han inte uttrycker någon uppfattning. Radovan Karadzic undrade om han kunde lita på domarens ord att han är icke skyldig.

– Kan jag lita på ert ord? frågar Karadzic.

– Vilket ord? undrar domaren.

– Att jag är oskyldig, säger Radovan Karadzic.

– Vi får se i sinom tid, svarar domaren.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista