Inte lätt att veta vad leksakerna innehåller.

Alla leksaker är inte att leka med

Det finns ännu inget förbud mot att tillverka leksaker av material och ämnen som på olika sätt kan vara skadliga. EU-kommissionen arbetar med skärpta regler men de är inte klara än, och konsumenter som handlar till sina barn är inte alltid medvetna om faran. 

Peter Westman har just handlat en påse leksaker till sitt barn.

– Det är lite ettårspresenter. Det är en bok och lite plastgrejor.

Om jag säger att det finns cancerframkallande ämnen till exempel i olika leksaker, hur känner du för det?

– Det har jag inte tänkt på. Det skulle jag utgå ifrån att man tittade på när man producerade dem, säger Peter Westman.

– Det låter förfärligt, säger en annan förälder, Hilda Hassler.

Vad tror du finns i leksakerna?

– Jag har inte funderat på det överhuvudtaget, säger en tredje förälder Stefan Löwenborg.

Bland de föräldrar som går runt inne på en av Stockholms leksaksbutiker är det inte många som tänker på vad leksakerna egentligen innehåller eller vad de är gjorda av.

Men det tänker däremot Kemikalieinspektionen mycket på. Just nu ser man på EU-kommissionens initiativ över vilka kemikalier och ämnen som borde förbjudas i leksaker. Och det finns en hel del riskfyllda ämnen, säger Ulla Falk som är utredare på Kemikalieinspektionen.

– Det är riktigt problematiska ämnen. Det är sådana som är cancerframkallande, sådana som stör reproduktionen och sådana som stör arvsmassan. Det som saknas är tydliga regler och man vill begränsa de farligaste ämnena, det finns ingen sådan begränsning idag. Det finns en begräsning som är väldigt vag och som gäller vissa metaller. Det är allt, säger Ulla Falk.

EU-kommissionen vill skärpa reglerna. Det finns redan ett förslag till utkast men diskussionen pågår mellan medlemsländerna när det gäller exakt vilka ämnen som ska förbjudas. Det kan vara ämnen som finns till exempel i färgen på målade leksaker eller i ytbehandlingen på plast.

EU vill främst komma åt de ämnen som kan ge cancer, som stör hormoner och påverkar arvsmassan. Men Sverige är ett av de länder som vill gå längre än så.

– Man vill ha tuffare krav när det gäller allergiframkallande doftämnen, till exempel. Det är flera medlemsländer som tycker att doftämnen inte ska finnas i leksaker överhuvudtaget.

Det nya leksaksdirektivet beräknas vara klart först om ett par år. Fram till dess tycker Ulla Falk att konsumenterna själva ska försöka ta reda på mer själv innan de köper saker till sina barn.

– Det ska fråga när de handlar: Vad innehåller det här? I och för sig har de inte rätt att få veta det idag, de kan be att få veta men de kan inte kräva det, säger Ulla Falk.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista