Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strängare regler för kemikalier

EU-kommissionen lade idag onsdag fram nya, strängare regler för kemikalier. Konsumenterna ska få bättre information och de allra farligaste produkterna kommer på sikt försvinna, tror miljökommissionär Margot Wallström.
Idag är det myndigheternas ansvar att bevisa att kemikalier är farliga, det vill Margot Wallström ändra på. Upp till bevis är budskapet till producenterna, de är de som visa att enprodukt är ofarlig och alla kemikalier omfattas av den nya lagstiftningen. Med dagens modell är ett stort antal produkter undantagna från kontroll. Konsumenterna ska ha bättre möjligheter att informera sig om produkter på marknaden. En ny kemikaliebyrå föreslås också för att leda arbetet. Miljökommissionär Margot Wallström är övertygad om att med det nya förslaget kommer antalet cancerfall att minska framöver. - Ja det är jag helt övertygad om, vi kommer att omedelbart ta hand om de som är cancerframkallande, giftiga och de som påverkar vår fortplantningsförmåga och så vidare, de kommer vi att titta på först. Och jag är säker på att flera av de kommer att försvinna. De kommer inte ens att söka tillstånd för att få fortsätta släppa ut de ämnarna, säger Margot Wallström. Du har ju varit utsatt för en kanonad av påtryckningar från industrin, vad tycker du om deras sätt att jobba? - Ibland tänker man, är det något skumt här. Vad är det som gör att det blir spå fientligt och väldligt hårda ordalag? Är det någonting man vill dölja? Men har de något att dölja tror du? - Jag tror väl att det är någonting som kommer fram här som vi kan bli av med, är det som de säger har de inget att dölja. Då skulle säga att de välkomnade att vi får visa att vi har en hållbar tillverkning av kemikalier, säger Margot Wallström.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".