Vänsterallians inför nästa val inte aktuellt

På fredagen möttes miljöpartiet och vänsterpartiet för att diskutera eventuell regeringssamverkan med socialdemokraterna. Efter mötet konstaterade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att partierna står långt i från varandra och att vänsterpartiets ekonomiska politik omöjliggör ett närmare samarbete.

– Vänsterpartiet i opposition drar i väg och vill förändra och trixa på olika sätt för att skapa mer utrymme och kunna göra av med mer pengar, för det finns alltid saker och ändamål som man vill gör av med mer pengar på. Skulle vi ta den inriktningen i ett gemensamt regeringsalternativ skulle vi göra det oerhört lätt för borgarna att skjut hål på det, för det är en alldeles för lättvindig politik som inte skapar trovärdighet i den ekonomiska politiken, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson kom med sin språkrörskollega Maria Wetterstrand till vänsterpartiets kursgård utanför Norrtälje för att tala om ett eventuellt samarbete till nästa val.

På lördag kommer socialdemokraternas partiledare till kursgården för att göra det samma.

Under sommaren har miljöpartiet och socialdemokraterna fördjupat sitt samarbete medan vänsterpartiet har stått vid sidan av.

Framför allt miljöpartiet vill att de tre partierna ska lägga fram ett gemensamt valmanifest, något som även socialdemokraterna kan tänka sig.

Men vänsterpartiets ledare, Lars Ohly, har hittills sagt nej. Han vill att de tre partierna ska gå till val på sina egna program.

I torsdags föreslog Lars Ohly ändå att oppositionspartierna ska sätta sig i gemensamma arbetsgrupper, ungefär som den borgerliga alliansen gjorde inför förra valet, för att arbeta fram gemensamma förslag, om de tre partierna vinner valet.

Men både socialdemokraterna och miljöpartiet säger att det inte kommer att bli några arbetsgrupper så länge som vänsterpartiet håller fast vid sina krav på att avskaffa utgiftstaket i budgeten och slopar överskottsmålet.

Lars Ohly säger nu att han kan tänka sig att kompromissa om den ekonomiska politiken. Men efter fredagens möte anser Lars Ohly att det bara är vänsterpartiet som vill ha regering med all tre partier.

– Vänsterpartiet är berett att diskutera och vi har förståelse för en del av de rationella argument som kan finnas för en del av regelverken, men vi tycker att en del andra regelverk är direkt motstridiga till det vi vill uppnå. Till exempel att man inte har en investeringsbudget till staten. Det är bara dumheter och det borde man kunna inse, säger Lars Ohly.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista