Lagen om personlig assistans infördes 1994.

Miljarder sparas på personlig assistans

LSS-kommittén har på fredagen presenterat sitt betänkande för folkhälsominister Maria Larsson, som bland annat innehöll förslag på hur en besparing på över tre miljarder kronor ska kunna göras på personlig assistans för funktionsnedsatta. Det ska bli mer precisa regler när behovet av en personlig assistent avgörs.

– Alltså, vi tror ju helt enkelt att det har varit svårt att bedöma behovet av personlig assistans därför att regelverket har varit ganska otydligt. Det finns i reglerna något som heter grundläggande behov och där har det gått ganska långt i precisering och beskrivning lokalt, säger Pär Alexandersson som har varit kommitténs huvudsekreterare.

Den parlamentariska LSS-utredningen kan visa en enighet över partigränserna när det gäller LSS, Lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning, även om oppositionspartierna har lagt in en del reservationer. En stor fråga har varit kostnaden för personlig assistans.

Lagen om personlig assistans infördes 1994 och kostade förra året 20 miljarder kronor. Varje år ökar kostnaderna med cirka två miljarder. Kommittén säger att deras förslag kan spara över tre miljarder kronor. Statistik från Försäkringskassan visar att landets olika försäkringskassor bedömer väldigt olika.

Ytterligheterna är Kronobergs län med 86 timmar per vecka och Dalarna med 118 timmar per vecka. Snittet för riket ligger på 106. Men folk i Kronoberg har inte haft det sämre än i Dalarna, säger Pär Alexandersson.

-– Det finns ingenting som tyder på det. Sedan är det ju en fråga för människor i Kronoberg och Dalarna då att svara på.

Men ni har inte kollat det?

– Vi har inga belägg för det. Vi har naturligtvis varit på besök där och vi har haft en del kontakter. Det finns ingenting som har framkommit som tyder på det, säger Pär Alexandersson.

Ingo Tängerby är områdeschef på Försäkringskassan i Dalarna.

– Vi har tolkat generösare, sedan om det, så att säga, då är rätt eller fel, det går att diskutera för det är ju inte säkert att det är en feltolkning bara för att det är ett högt timantal men det kan vara så, säger Ingo Tängerby.

Herman Grafström jobbar för tidningen Stiletten som bevakar handikappfrågor och han tror att om regeringen genomför kommitténs förslag så kommer det att innebära försämringar för dem som får personlig assistans.

- Det är väl på sätt och vis att man blir lite bekräftad i farhågorna om att bedömningsgrunderna kommer att bli väldigt annorlunda mot vad de är nu, att det kommer att bli svårare att få beviljad personlig assistans och det är någonting som LSS-kommittén säger att den inte förordar men jag tror att det kanske i praktiken kommer att bli så ändå, säger Herman Granström.

Den nya LSS-lagen bedöms tidigast kunna träda i kraft den 1 januari 2010. Andra förslag som kommittén har framfört är att det ska krävas mer än 20 timmars behov av assistans per vecka för att ha rätt till en assistent. Personer som har beviljats personlig assistans före 65 års ålder får behålla sin assistans. Idag är det cirka 15 000 personer som har en personlig assistent.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista