Antibiotikaresistensen fortsätter att öka

Konsumtionen av antibiotika fortsätter att öka och med den en ökad antibiotikaresistens. Behovet av nya preparat är mycket stort och det är en fråga som Sverige nu kommer att driva som ordförandeland i EU nästa år.

Enligt professor Otto Cars, som leder det internationella nätverket mot antibiotikaresistens ReAct, krävs en bred internationell satsning.

– Det är en oerhört angelägen fråga, det måste bli en prioriterad fråga och det är det inte i dag, säger Otto Cars.

Enligt professor Otto Cars har Sverige unika förutsättningar att driva antibiotikafrågan. Även om förskrivningen av antibiotika i Sverige ökat de senaste tre åren har man framgångsrikt under många år fått ner konsumtionen och ökat medvetenheten om problemet med resistens.

– Att man lyfter frågan på en så hög politisk nivå och försöker att diskutera olika samverkansmekanismer där samhället och små och stora läkemedelsföretag och forskningen samverkar för att få fram de här produkterna mycket snabbare, säger Otto Cars.

En produkt som det nu ställs stora förhoppningar till är ett nytt preparat som amerikanska forskare utvecklat. Preparatet dödar inte bakterierna, utan avväpnar dem och på så sätt hindrar man bakterierna från att utveckla resistens. Man kan säga att vanlig antibiotika skjuter väldigt brett och påverkar den normala bakteriefloran.

Det nya preparatet, som hittills testats med goda resultat i djurförsök, är mer målsökande och blockerar de sjukdomsalstrande bakteriernas signalsystem. Men mycket återstår innan nya antibiotikapreparat kan användas i sjukvården.

– Allt handlar om hur mycket pengar som satsas på det här och det är här samhället måste gå in och rent generellt behövs det mycket mer satsningar från samhällets sida för att man ska snabba på utvecklingen av ny antibiotika, säger Otto Cars.

Antibiotikan har sedan den började användas i slutet av andra världskriget räddat miljontals liv, men framgången har nu blivit en fälla.

– Man har litat på att det alltid kommer nya preparat när de gamla har tagit slut men då är det inte längre. Det är ett ganska bryskt uppvaknande här. Vi ser att vi faktiskt inte har tillgång till effektiv behandling, det är mycket allvarligt och här måste det ske en snabb reaktion, säger Otto Cars.

Professor Otto Cars menar att problemet med antibiotikaresistens nu är så stort att det måste placeras på samma nivå som en rad stora sjukdomar som varje år skördar miljontals liv.

– Det är malaria, det är tuberkulos, det är hiv och jag tror att man också måste lägga till antibiotika, säger Otto Cars.

Det är ett globalt missbruk av antibiotika som lett fram till att många sjukdomar inte längre kan behandlas och det är framför allt gamla och barn som drabbas.

– Vi har också dödsfall på grund av att vi inte kan behandla resistenta infektioner i Sverige men de är inte så många än men i fattiga länder är det många små barn som dör för att de läkemedel man har där inte fungerar längre, säger Otto Cars.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista