Poliskontroll vid Alviksskolan i västerort utanför Stockholm. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Polisen anklagas för trakasserier av unga

Polisen i nordvästra Stockholm anklagas för trakasserier av unga i Tensta, Hjulsta och Rinkeby som hävdar att de blir särbehandlade när de ofta stoppas av polisen. Abbe, som vi har valt att kalla honom, bor i Hjulsta säger att han blir stoppad minst en gång i veckan av polisen.

–  Om en blond kille skulle köra en BMW här skulle de inte stoppa honom. De skulle tänka att han har råd. Men om du är svart och kör en BMW så stoppar de dig. De tänker, hur fan kunde han köpa en sådan bil men svarta kan ju också jobba, det är också människor, säger Abbe.

Abbe är 26 år, han har fast jobb och en ny bil. Han har inga brottsdomar i belastningsregistret. De senaste fem åren har han i och för sig fått böta fyra gånger för olika trafikförseelser. Två av gångerna för att en lampa varit trasig på bilen. Något som vanligen inte bötfälls av polisen. Men så kontrolleras han också mycket oftare än de flesta av polisen.

Kanske för att han har kriminella barndomsvänner som han fortfarande umgås med. För umgås man med kriminella får man skylla sig själv om man blir stoppad ofta av polisen, tycker Tommy Stiernerlantz som är gruppchef på trafiksektionen i Västerort i Stockholm.

– Men om man nu umgås med kriminella, då får man faktiskt räkna med det, det tycker jag. Ett effektivt sätt att stoppa dem är varje gång vi ser bilen, säger Tommy Stiernerlantz.

Borde man inte efter flera år av att ha stoppat samma person som ändå inte har dömts för brott, finns det ingen gräns för när man kan sluta med det här?

– Personligen tycker jag att om man umgås med kriminella så är man intressant, säger Tommy Stiernerlantz.

– Bara för att jag umgås med kriminella behöver det inte betyda att jag är kriminell. Titta på mitt register, jag har ingenting där. Men jag har hängt med kriminella det är mina barndomskompisar. Jag kan inte lämna mina barndomskompisar fast de är dåliga. Det kunde ha varit jag, säger Abbe.

Tillbaka till Tommy Stiernerlantz.

– Vi känner igen de här därför stoppar vi dem också fler gånger. Vi vet vad de gör och de vet vad vi gör så det är ett litet spel, säger Tommy Stiernerlantz.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Efter Ekot klockan 14 i dag, lördag, sänds en dokumentär i P1 med mer om Abbe och andra tidigare kriminella i Hjulsta, Tensta och Rinkeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista