Littorin lovar stöd till funktionshindrade

Regeringen vill göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att få jobb. I den kommande budgeten föreslår arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin mer pengar till hjälpmedel och ökade bidrag för personliga biträden.

Det sa han i Ekots lördagsintervju på lördagen.

– Det är ett sätt, tillsammans med den knappa miljard som vi la på anställningar inom Samhall och lönebidrag för att göra det lättare för personer med funktionshinder att komma in, men också lite mer attraktivt för arbetsgivare att anställa den person som av olika anledning har nedsatt funktionsförmåga, säger Sven-Otto Littorin.

Hur stor effekt tror du att det här kan få på sysselsättningen?

– Ja, det handlar naturligtvis inte om några extremt stora volymer. I dagsläget är det ungefär 5 000 personer som har personligt biträde och 4 300 som har hjälpmedelsersättning men tanken är naturligtvis att det ska kunna bli fler på det här sättet, säger Sven-Otto Littorin.

Beskedet från Sven-Otto Littorin är att det stöd som finns i dag för hjälpmedel till den som har en funktionsnedsättning ska fördubblas, från 50 000 kronor om året till 100 000 kronor.

Det stöd som finns för att betala ett personligt biträde, någon som kan hjälpa den funktionshindrade på en arbetsplats, ska höjas från 50 000 till 60 000 om året för anställda och från 100 000 till 120 000 om året för företagare, som behöver ett personligt biträde.

Sedan regeringen tillträdde har en halv miljon människor lämnat a-kassan. Arbetsmarknadsministern sa i lördardagsintervjun att han vill gå vidare med planerna om en obligatorisk a-kassa, trots hård kritik.

– Ja, att det i grunden är en bra idé att ha en obligatorisk inkomstbortfallsförsäkring, det tycker jag är en bra idé. Sen måste vi nu mot bakgrund av utredningen och remissinstansernas svar analysera om det är möjligt enligt den modell som vi har valt att försöka gå fram med.

– Det vill säga att vi bygger vidare på dagens system, det enda andra förslag jag har hört är miljöpartiets förslag, att man slår ihop a-kassan och socialförsäkringen och gör en enda stor statlig försäkring av det och där går ju inte den stora gränsen mellan mig och miljöpartiet utan mellan socialdemokraterna och miljöpartiet så det är också intressant att höra hur de har tänkt lösa om de skulle vinna ett val, säger Sven-Otto Littorin.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Ekots lördagsintervju sänds i repris i dag, lördag, 19.03 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista