Sarah Palin. Foto: Brian Wallace/Scanpix.
Inför amerikanska presidentvalet

Många åsikter om vicepresidentkandidat

Utnämningen av den relativt okända guvernören Sarah Palin till republikanernas vicepresidentkandidat väcker heta diskussioner i USA. I New York hade många kvinnor åsikter om valet av den konservativa Palin.

– Jag tror att den här utnämningen kommer göra kampen jämnare, säger en väljare.

En annan, som inte kan tänka sig att rösta på republikanerna är ändå väldigt glad över utnämningen av Palin och den tredje säger likadant, även om hon inte gillar Palins åsikter i många frågor.

Här i New York var åsikterna många över republikanen John McCains drag att utse en kvinna till sin vicepresidentkandidat. Tara tror att republikanerna kommer gynnas av detta:

– Det här breddar basen för republikanerna och det är en väldigt viktig utsträckt hand, säger Tara.

John McCain lyckades i alla fall med ett syfte med sitt val av Palin. Han stal medieuppmärksamheten från Barack Obama och dennes stora festkväll i Denver närmast totalt och det som diskuterades i USA på fredagen var inte Obamas tal utan just Sarah Palin, Alaskaguvernören som nu kan bli USA:s första kvinnliga vicepresident.

Men att Palin skulle locka till sig särskilt många Hillary Clintonsupportrar, är mer tveksamt, tror New Yorkkvinnorna som Ekot pratade med. Stacy menar att den gruppen väljare inte kommer acceptera Palins konservativa syn på till exempel rättigheter för homosexuella och abort.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista