Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Berner-avtal presenterades som förslag

En serie av ibland häpnadsväckande beslut, okunskap och dålig information ledde fram till att Sveriges Radio nu får betala Joachim Berner två årslöner för ett vd-jobb han aldrig fick. Sveriges Radios avgående styrelseordförande Marika Ehrenkrona har hävdat att styrelsen hade möjlighet att säga nej till det generösa uppsägningsavtalet. Det är fel, menar Margareta Garpe, en av styrelseledamöterna.
– Avtalet var ju framförhandlat av SRAO, och redan det är i princip ett bindande avtal, säger styrelseledamot Margareta Garpe. Men ni hade möjligheten att säga nej på styrelsemötet under onsdagen? – Rent teoretiskt så kan man säga det. Men min bedömning är att vi hade blivit stämda utav Berner via hans advokat. Det var ju det rådet vi fick av SRAO:s jurister, att vi hade hamnat i en kostsammare affär, och skadat företaget ytterligare. När det den 9 april stod klart att Berner inte skulle få det vd jobb han tidigare förordats till krävde hans advokat Peter Danowsky omgående ersättning, med hänvisning till att det här var samma sak som en uppsägning utan saklig grund. Att Berner i princip redan blivit anställd. Danowsky hänvisar till, som han anser, liknande fall som avgjorts i arbetsdomstolen. Och Sveriges Radios jurister, och styrelseordförande Marika Ehrenkrona faller, rätt eller fel, till föga och redan den 10 april skriver bägge parter under en uppgörelse. Men Ehrenkrona beskriver uppgörelsen för resten av styrelsen som ett förslag. Och kanske är det därför som hon känner sig fri att tycka att Berners ersättning blivit för hög, och att styrelseledamöterna kunnat låta bli att godkänna den. Men när styrelsens ledamöter ser avtalet, med namnteckningar, anser de att det är bindande, precis som Margareta Garpe säger, och godkänner det. Alternativet skulle, så som det nu blev, leda till skadeståndskrav och i slutänden en kanske ännu kostsammare uppgörelse.
Christer Hillbom och Pia Lille

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".