Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Abort vanligare hos invandrarkvinnor

Kvinnor med invandrarbakgrund väljer oftare abort än svenska kvinnor. En studie som gjorts vid sex och samlevnadskliniken, Sesam, på Karolinska sjukhuset i Solna, visar att kvinnor som är födda utomlands är något överrepresenterade i abortstatistiken. Nu höjs röster för en bättre och mer riktad sexualinformation till vissa grupper.
Asha som egentligen heter något annat kommer ursprungligen från Somalia, och hon har gjort flera aborter. Asha har gjort sina aborter i smyg ingen i hennes familj har känt till någonting. Hon känner många som har gjort samma sak, säger hon. Asha har använt preventivmedel ibland, men då har hon fått det av en kompis. Frågade 1300 kvinnor Sex och samlevnadskliniken Sesam på Karolinska sjukhuset har frågat 1 300 kvinnor oavsett ålder, som alla sökte för abort under ett år om bland annat vilken bakgrund de hade, varför de gjorde abort och vilken kunskap de hade om preventivmedel. 36 procent av kvinnorna var födda utomlands, i framförallt länder i Mellanöstern och Afrika och med tanke på hur många personer med invandrarbakgrund som bor i upptagningsområdet så blir resultatet att kvinnor med invandrarbakgrund oftare gör abort än svenska kvinnor. Svenska kvinnor använde också oftare preventivmedel än kvinnor som är födda utomlands. Invandrarkvinnor var överrepresenterade Lottie Hellström är chef på Sesamkliniken och en av de ansvariga för studien o hon berättar varför just invandrarkvinnor är överrepresenterade. - Jag tror att huvudorsaken är social, man har inte arbete och utbildning och sådan stabila faktorer i livet som gör att man väljer att föda barn. Det är inte det att man är invandrare utan det är de omständigheter man lever under i Sverige som spelar roll, säger Lotti Helström. Lotti Helström tycker att sexualinformation till vissa grupper måste bli bättre, inte minst måste sexualundervisningen i skolorna bli bättre så att även de som inte kan prata om sex hemma får lära sig om till exempel preventivmedel i skolan - Vi har ju aborttal och klamydiatal som rusar i höjden, för att ungdomar inte vet. De får skaffa sig sin kunskap på internet, på porrsajter om hur sex går till och det är inte bra, säger Lotti Helström. Helena Sjöholm och Amun Abdullah Mohammed på SR International (somaliska redaktionen)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".