Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irak-sanktioner kan hävas

Publicerat torsdag 8 maj 2003 kl 06.12
USA kommer den här veckan lägga fram ett resolutionsförslag i FN:s säkehetsråd, som bland annat innebär att alla sanktioner mot Irak tas bort. Det sa den amerikanske utrikesministern Colin Powell sent på onsdag kväll. Men det är oklart hur starkt stöd det finns för resolutionen.
Bushregeringen tog själv ett första steg genom att på onsdagen häva vissa av landets egna sanktioner, bland annat tillåts amerikanerna skicka pengar till familj och vänner i Irak. USA vill alltså så snabbt som möjligt också ha bort de sanktioner FN införde mot Bagdadregimen efter det förra Gulfkriget i början av 90-talet. Det amerikansksa resolutionsförslaget innebär, enligt uppgift, dessutom att det FN-styrda hjälpprogrammet olja-mot-mat som en majoritet av irakierna varit beroende av för livsförnödenheter stegvis tas bort, och att världsorganisationen ges en central i återuppbyggnaden av Irak. FN:s roll ej klar Men den svårlösta och kontroversiella frågan är just exakt vilken position Bushregeringen är beredd att ge FN. Det ville inte utrikesminister Powell svara på. USA kan räkna med stöd från de krigsallierade Storbritannien och Spanien, och FN-diplomater Ekot har talat med tror att motståndet från majoriteten av rådets medlemmar kommer att bli betydligt mindre än i krigs-diskussionerna för några månader sedan. Och även president Bush talade inatt om ett annat läge i FN. – Stämningen har förändrats, nu vill människor jobba för det irakiska folkets bästa, sa Bush, och just uttrycket, det är som bäst för det det irakiska folket, är något som hans regeringsföreträdare använt allt oftare de senaste dagarna, och som kommer att bli ett tungt argument i FN-diskussionerna. Fortsatt motstånd Men motstånd finns fortfarande i rådet, och det från de två veto-bärande länderna Ryssland och Frankrike. Äen om fransmännen är betydligt mer kompromissvilliga än när de motsatta sig kriget. Ryssarna kopplar fortfarande samman borttagandet av sanktionerna med att det ska finnas bevis för att Irak inte har några massförstörelsevapen, och vill att FNs vapeninspektörer ska få slå fast detta först. Men i korridordiskussionerna sägs att Ryssland är berett att rucka på den ståndpunkten, i utbyte mot garantier om oljekontrakt med Irak. Och även om det finns olika ståndpunkter i sanktionsfrågan, och om FN:s roll framöver så är alla nu ense om en sak. Allt måste göras för att undvika en ny bitter strid i säkerhetsrådet.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".