P-O Edin vill höja fastighetsskatten

I höstas la regeringens utredare P-O Edin fram sin stora skatteutredning, som bland annat gav förslag på förändringar av en rad skatter, till exempel att avskaffa arvsskatten och förmögenhetskatten. Ännu har dock inga förslag lagts om detta. Och nu gör P-O Edin ett utspel om fastighetsskatten. Han anser att den är för låg och borde höjas.
– Man blir mycket hårdare beskattad om man har pengarna på bank eller i obligationer, säger han. De som bor i egen ägd bostad bidrar då lite mindre till den offentliga sektorn och det är klart att det inte är riktigt rätt. Om jag skulle sälja villan och flytta till en lägenhet skulle jag få betala mer skatt, enligt P-O Edin. Den som satsar sina pengar på en villa eller bostadsrätt gynnas skattemässigt jämfört med den som sätter in pengarna på banken eller köper värdepapper. Enligt P-O Edin är därför dagens låga fastighetsskatt orättvis. Och han hänvisar också till internationella skatteexperter: – Så gott som alla skattesakkunniga säger också att det finns en förmögenhetstyp som är lindrigare beskattad än i stort sett allt annat och det är när man äger sin bostad. Tvärtemot vad den politiska debatten ofta handlar om. Där sägs att det rör sig om en straffbeskattning. En höjning av fastighetsskatten föreslogs inte i P-O Edins utredning, och han tror inte heller att det är politiskt möjligt att genomföra en höjning i Sverige. – Jag tyckte att den nivå man hade tidigare på 1,5 procent var en ganska rimlig nivå. Den politiska processen tvingade fram en successiv sänkning till 1 procent. Ur en ekonomisk synpunkt är den för låg, säger P-O Edin. Men Villaägarnas förbundsdirektör Hans Lemker håller inte med. – Jag uppfattar detta som en jämförelse som inte är trovärdig överhuvudtaget, säger han. Det rör sig om en skatt som i dag tvingar tusentals människor att lämna sina hem och som man de facto inte kan höja ytterligare, säger han. – Orsaken till det är att fastighetsbeskattningen i dag är baserad på en så kallad fiktiv inkomst, det vill säga det är ingen faktisk inkomst överhuvudtaget. Det finns med andra ord inga likvida pengar att betala. Denna jämförekse är fullständigt obegriplig. Dessutom är det så att fastighetsskatten baseras på ett taxeringsvärde, som många gånger är belånat till stora delar, vilket innebär att man betalar skatt på skulden till banken. Så jag har ingen förståelse för hans resonemang. Edin talar om att det är en orättvis beskattning och att många känner till det. Ligger det något i det? – Nej, det ligger med bestämdhet ingenting alls i det. Han kan inte ha varit i närheten av vad det innebär att bo i ett eget hus. Alla som har ett eget hus begriper att han har fel, säger Hans Lemker.
Christer Johansson och Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".