S vill ha delad föräldraförsäkring.

Föräldrar gör tummen ner för s-förslag

Socialdemokraterna svänger i frågan om kvotering av föräldraförsäkring. Ledigheten ska bli individuell och delas lika mellan föräldrarna enligt ett förslag som läggs fram inför partikongressen nästa år. Men föräldrar som Ekot talade med i Stockholm på lördagen är skeptiska.

– Det tycker jag inte är bra, jag tycker att man ska får välja själv annars kan månaderna brinna inne till exempel om man inte har möjlighet att ta ut dem, vilket alla inte har. Så jag tycker det ska vara som det är idag, säger Thomas Cranén.

– Det kan väl vara bra om det är vissa som inte vill ta ut någonting, men jag tycker att man måste få välja, säger Karin Cranén.

– Jag tycker att man ska få välja det själv. Valfriheten är det viktigaste därför att de ser så olika ut i olika familjer. Det ser olika ut i ekonomin och vad man har för tankar om vem som ska ta hand om barnen också, säger Anki Wistam.

Tanken är att föräldraförsäkringen på sikt ska bli helt individuell det vill säga knytas till den enskilde föräldern på samma sätt som till exempel sjukförsäkringen. I dag är två av de 13 sjukpenninggrundande månaderna i föräldraförsäkringen kvoterad det vill säga reserverad för respektive förälder.

I ett första steg ska föräldrarna få sig tilldelat en tredjedel var. Den resterande tredjedelen av tiden blir frivillig det vill säga föräldrarna bestämmer själva.

Bakom förslaget, som ska läggas fram inför den socialdemokratiska partikongressen nästa år står en arbetsgrupp inom partiet ledd av Ylva Johansson.

– Det här handlar om hur vi vill att föräldraförsäkringen för nästa generation, de barn som ännu inte är födda, ska se ut. Vi tror att unga människor idag har en förväntan på att både mamman och pappan ska ta ett stort ansvar under den viktiga första tiden med barnet, säger Ylva Johansson.

I dag tar pappor ut en femtedel av föräldraledigheten. Sedan den första juli kan föräldrar få skatterabatt om man delar ledigheten helt lika. Denna så kallade jämställdhetsbonus är regeringens alternativ till kvotering.

Både miljöpartiet och vänsterpartiet välkomnar socialdemokraternas svängning om föräldraförsäkringen. Miljöpartiets Gunvor G Eriksson säger att det underlättar samarbetet mellan partierna.

Och vänsterpartiledaren Lars Ohly tycker det är ett steg i rätt riktning, även om förslaget inte fullt ut tar ställning till en helt delad föräldraförsäkring.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista