Tusentals byar och städer under vatten. Foto: Scanpix.

Värsta översvämningen på 50 år i Indien

I de översvämningsdrabbade områdena i norra Indien börjar situationen börjar bli allt mer kritisk. Omkring 600 000 människor i delstaten Bihar har inte nåtts av några hjälpsändningar och saknar rent vatten.

Den indiska militären har satts in och helikoptrar och båtar försöker ta sig till det översvämmade området som gjort fler än två miljoner människor hemlösa. Men i och med fortsatt regnande och oväder så försvåras räddningsarbetet i det som betraktas som den värsta översvämningskatastrofen som Indien drabbats av på 50 år.

Det är floden Kosi som strömmat över sina bräddar på den nepalesiska sidan av gränsen och vattnet har strömmat ned till ett jättelikt område som dränkt hundratals byar och städer i de norra delarna av Indien i delstaten Bihar.

Fler än 80 människor har drunknat men den siffran kan stiga markant då ingen ännu egentligen vet omfattningen av katastrofen. Totalt har redan över 1 000 människor omkommit vid olika översvämningar i Sydasien i sommar.

Ett av de riktigt stora problemen med översvämningen i Bihar som normalt drabbas av översvämningar nästan varje år är att floden tagit helt andra och olika riktningar och nu drabbas områden som ligger bortåt hundra kilometer från de områden som vanligtvis brukar översvämmas.

Det gör att det inte finns någon infrastruktur och kunskap om vad som kan göras i de här nya katastrofområdena som tidigare aldrig drabbats på det här sättet.

De indiska myndigheterna anklagas nu av många drabbade Biharbor för att det görs för lite och allt för sent. Cirka 600 000 personer befinner sig fortfarande inne i det vattendränkta området. Många på hustak utan mat och vatten. Dessutom hotar en rad epidemier att bryta ut varnar hälsovårdsmyndigheterna och olika FN-organ. Under helgen väntas dessutom nya skyfall som kommer att öka vattenmängderna och försvåra evakueringen av de nödställda.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista