Aguila väg till rättegången.

Kubansk musiker kom undan med böter

En kubansk punkrockare som anklagades för potentiell social farlighet har frigetts av en domstol i Havanna. Istället för fyra års fängelse kom han undan med böter för förargelseväckande beteende.

– Så snart u-båten jag håller på att bygga är färdig så drar jag härifrån. Under vattnet så att kustbevakningen inte kan se mig.

Gorki Aguila nästan hånskrattar medan han sjunger. Hans band heter ”Porr för Ricardo” och har sedan flera år tillbaka dominerat Havannas mer eller mindre underjordiska rockscen.

Bandet har gett ut ett halvdussin cd-skivor som säljs på den informella marknaden och via bandets egen webbsida.

Gorki Aguilas totalt respektlösa texter har gjort honom till en legend i Havanna. Han driver med allt och alla, han drar sig inte ens för att håna Fidel och Raul Castro.

I måndags greps han i sitt hem. Myndigheternas tålamod var slut. Han skulle anklagas för ”potentiell social farlighet”, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse inte för något man gjort, utan för något man kan tänkas komma att göra.

Men överraskande snabbt växte det fram en solidaritetsrörelse med Gorki Aguila. De andra bandmedlemmarna och deras vänner demonstrerade och när rättegången inleddes fanns ett hundratal människor utanför domstolsbyggnaden som ropade ”Leve Gorki”.

Att domaren ändrade anklagelsen och bara dömde böter för förargelseväckande beteende det uppfattades av dem som en stor seger, och kanske ett uttryck för en växande tolerans mot oliktänkande på Kuba.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista