Brown skärper tonen mot Ryssland

Brittiske premiärministern Gordon Brown säger i en stor intervju i söndagens Observer inför EU-toppmötet på måndag att Ryssland inte får tillåtas att ta strupgrepp på Europa när det gäller energiförsörjningen.

Gordon Brown berättar att han sagt till den ryske presidenten Medvedev att han ska vänta sig ett beslutsamt besked när de europeiska ledarna på måndag diskuterar Georgien-krisen.

Apropå farhågorna att den viktiga oljeledningen genom Georgien från Kaspiska havet till Turkiet skulle komma under rysk kontroll säger Brown att EU måste hitta leveransvägar från regionen där man är mindre beroende av Ryssland. 

Brown säger också i intervjun att Ryssland måste följa spelreglerna om landet vill njuta fördelarna av att vara med i internationella organisationer.

– I ljuset av de ryska handlingarna bör EU omvärdera relationerna till Ryssland,  säger Gordon Brown i den brittiska tidningsintervjun och kräver mer stöd från väst till Georgien och ”andra som kan råka ut för rysk aggression”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista