Kabul vaknar till liv efter kriget

I Afganistan är utvecklingen bra, eller dålig, beroende på vem man frågar. FN varnar för att återuppbyggnaden hotas av den allt värre säkerhetssituationen på landsbygden. Misstänkta talibaner och al-Qaida har genomfört flera attacker den senaste tiden. Men samtidigt är läget betydligt ljusare i huvudstaden Kabul, där biståndsgrupper är aktiva och ekonomin vaknar till liv.
– Chubast, säger snickaren Sher Mohammad, allt är chubast, eller bra. – Jag har aldrig sålt så många dörrar och fönster, nu har jag och min familj råd att äta ordentligt, säger han. Det pågår en byggboom i Kabul, och affärslivet blomstrar. Många människor här har sett sina liv dramatiskt förbättras sedan talibanerna drevs bort från makten. Men utanför Kabul är det en helt annan historia. Här, halvvägs till staden Jalalabad, är vägen bitvis knappt framkomlig. Här på landsbygden finns inte många tecken på utveckling. Missnöjet växer bland många afghaner, och nu varnar FN för att fredsprocessen hotas av växande etniska spänningar, strider mellan krigsherrar och attacker från talibaner. Ett delvis svenskt projekt att förbättra den viktiga vägen här, som är huvudleden till Pakistan, är försenat. Både av seg EU-byråkrati, men nu också efter att vägarbetare och minröjare de senaste veckorna beskjutits av misstänkta talibaner General Gul Haidar var en legendarisk befälhavare under den mördade Ahmad Shah Massoud, som slogs mot talibanerna. Idag är general Haidar ansvarig för östra Afghanistan. Han vädjar nu om snabbare hjälp att skapa jobb och bygga upp landet, ''allt är förstört här'', säger han. Han varnar för att talibaner och al-Qaida kommer att få lätt att rekrytera anhängare om inte takten på återuppbyggnaden skyndas på. Vi riskerar att förlora allting, säger han.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".