Drevertiken Stiffa undersöks. Foto: Peter Ollsson/SR.

Allt dyrare att försäkra hunden och katten

Hundar och katter i Sverige får en allt mer avancerad vård och det är något som gör att djursjukvården kostar mer samtidigt som försäkringspremierna blir dyrare. Enligt bolaget Agria Djurförsäkring har kostnaderna för vården av hundar och katter stigit med nio procent bara sedan förra året.

– Man inför nya behandlingsmetoder, mer intensiv vård man räddar fler hundar och katter vilket också ökar kostnaderna, säger Ib Ahlén affärsområdeschef för smådjursförsäkringarna på Agria.

Chefsveterinären Nanna Åkerlund Denneberg tar hand om Håkan Rudéns drevertik Stiffa på djursjukhuset i Jönköping. Efter att ha smittats med borelia har Stiffa fått följdsjukdomar och behandlas med kortison. Stiffa är en av de hundar i Sverige som nu har tillgång till betydligt mer avancerad vård än tidigare. Det märks också när räkningarna för vården ska betalas.

Marknadsledande Agria, som har ungefär 60 procent av marknaden, har sett kostnaderna skena i väg bara det senaste året då veterinärräkningarna blivit i genomsnitt nio procent högre än året innan.

Mycket av förklaringen handlar om vilken behandling djuren får och där går utvecklingen snabbt framåt, konstaterar Nanna Åkerlund Denneberg.

– Till exempel skiktröntgen och olika typer av bilddiagnostik som inte fanns för fem-tio år sedan är ju mer eller mindre vardagsmat nu. Det är många större djursjukhus och kliniker som antingen har tillgång till det själva eller via remiss. Sådant som förr var omöjligt att behandla är idag möjligt att behandla, och djurägarna är också ofta villiga att ge sitt djur den chansen.

Samtidigt som vården blivit mer avancerad, så har det skett en attitydförändring hos många djurägare, menar Ib Ahlén på Agria.

– Djuren har blivit ännu mer som en familjemedlem, man gör mer och mer med sina djur, säger Ib Ahlén.

Det är också en bild som drevern Stiffas ägare, Håkan Rudén bekräftar.

– Har man ett djur så blir det som i det här fallet en familjemedlem och då får man inte tänka på kostnaderna.

Vet du hur mycket det kostar att vårda Stiffa?

– Nej, och det vill jag knappt tänka på, säger Håkan Rudén och skrattar.

Det är stora summor det handlar om till sist. Försäkringsbolagen tar hand om veterinärräkningar för hundar och katter för omkring en miljard kronor om året som det ser ut just nu. Till det kommer alla veterinärkostnader som inte täcks av någon försäkring.

Enligt försäkringsbolagen har en genomsnittlig hundförsäkring blivit dubbelt så dyr bara på de senaste fem åren. Just nu är trenden att fler försäkrar sina djur och djurförsäkringar växer snabbast av alla försäkringstyper.

Det finns en fara i de snabbt stigande kostnaderna, menar Ib Ahlén på Agria.

– Jag är orolig för att kostnadsökningen kan leda till att fler väljer att ha sina djur oförsäkrade. Då har man inte råd med djursjukvården när man väl behöver den och då får man kanske avliva djuret i stället för att vårda det, säger Ib Ahlén.

Peter Olsson, Jönköping
peter.olsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".