Stor bankaffär i Tyskland

Uppdaterad 23:45
En stor bankaffär blev klar i Tyskland på söndagskvällen.  Commerzbank, som är Tysklands näst största bank, köper Dresdner Bank, nummer tre i storleksordning i landet. 9 000 jobb ska nu bort i den sammanslagna storbanken.

Det är försäkringsbolaget Allianz som säljer Dresdner Bank. Köpesumman är närmare tio miljarder euro, och det går att jämföra med vad Allianz betalade när bolaget köpte Dresdner Bank för sju år sen, nämligen 24 miljarder euro.

På de här åren har alltså banken tappat fjorton miljarder euro i värde, och anledningen är spekulativa affärer på den krisdrabbade amerikanska bolånemarknaden.

Tolv miljoner privatkunder, mer än 60 000 anställda och en årsomsättning på 1 100 miljarder euro. Så stor blir nya Commerzbank. Den förblir ändå nummer två efter köpet, ungefär hälften så stor som Deutsche Bank, som är Tysklands enda internationella storbank.

Det kan tyckas förvånande att en så stor ekonomi som Tyskland inte har fler stora banker, men det hänger ihop med att staten traditionellt skyddar ett mycket tätt nät av sparkassor, privata småbanker och statliga delstatsbanker.

Nu har flera av dem liksom Dresdner Bank spekulerat fel i övervärderade amerikanska bolån. Många av alla de här bankerna har visat sig ha svaga ledningar, och tyska finansanalytiker hoppas på färre och bättre banker i framtiden, och att Commerzbanks köp av Dresdner Bank är början på en sån process.

Också en statlig kinesisk bank var intresserad av att köpa Dresdner Bank. Men säljaren, försäkringsbolaget Allianz ville inte ta risken att försäljningen av Dresdner Bank skulle ifrågasättas, eller stoppas, av politiska skäl.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".