Dyrt för kommuner bryta löften till äldre

Kommuners löftesbrott inom äldreomsorgen växer kraftigt och det kan bli dyrt. I dag är kommunerna bötfällda för drygt 20 miljoner kronor för att inte ha ordnat bostäder till äldre i rimlig tid.

Om en kommun inte håller vad den lovar inom tre månader ska detta, enligt två år gamla regler i socialtjänstlagen, rapporteras till länsstyrelsen.

Sedan 1 juli 2006, när det nya systemet började gälla och fram till slutet av 2007 har över 8 000 sådana beslut inte fungerat i praktiken, det vill säga att kommunerna inte har levt upp till sina löften och ordnat så kallade särskilda boenden för äldre.

I var tionde av de fallen, sammanlagt 800, har det gått så långt som till bötesstraff för kommunerna. Det är länsrätterna som på uppmaning av länsstyrelserna utdömer sådana böter. Sammanlagt har böter på 20 miljoner kronor dömts ut.

Uppgifterna om hur den nya bestämmelsen i socialtjänstlagen efterlevs kommer från pensionärsorganisationen SPF:s tidning Veteranen.

Länsrättens bötesbeslut kan överklagas av kommunerna. Flera sådana fall är ännu inte avgjorda.

Kommuner i tre län ligger i topp när det gäller antalet bötesstraff, Västra Götaland, Örebro och Norrbottens län.

Att beslut om boende inte verkställs i tid ökar rättsosäkerheten för äldre personer och det bekymrar Socialstyrelsen som nu analyserar utveckling och ska lämna en rapport till regeringen i vår.

Christer Neleryd, chef för äldreenheten på Socialstyrelsen, säger att problemet finns i både stora och små kommuner och risken är stor att det tar tid att lösa.

– Det är ju så att en kommun som har problem med detta planerar förmodligen att bygga i fatt det här problemet, alltså att bygga ytterligare äldreboenden så man får fler platser. Men det är en lång startsträcka innan man klarat ut det här, säger Christer Neleryd.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".