Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre män åtalade för Ericssonspioneri

Tre män åtalades på torsdagen vid Stockholms tingsrätt, misstänkta för inblandning i spioneriaffären mot Ericsson. Den huvudmisstänkte ska ha avslöjat företagshemligheter för en rysk underrättelseofficer vilket kan ha medfört men både för det svenska totalförsvaret och för rikets säkerhet.
Mannen, som är 46 år och svensk medborgare, åtalas för grovt spioneri. I andra hand för grovt företagsspioneri. Grovt, för att det enligt åklagaren, rört förhållanden av stor betydelse och att det satts i system. Mannen greps på bar gärning den 5 november förra året i stockholmsförorten Edsberg när han träffade en rysk underrättelseofficer. Sedan dess har han suttit häktad. Vid gripandet hade mannen papper från Ericsson med sig och 4 000 hundradollarsedlar i fickan. Hans advokat Ola Salomonsson säger att mannen kan förklara det, men advokaten vill inte säga hur. – Jag vill inte gå in på vilka förklaringar han har lämnat, men min uppfattning är att han förklarar saker han måste förklara och det anstränger han sig för att göra, säger Ola Salomonsson. Medger han att han gjort något fel? – Nu står han inför ett alternativt påstående om grovt företagsspioneri eller grovt spioneri, och de påståendena förnekar han. Men jag kan väl säga i uppriktighetens namn att vi naturligtvis talar om andra eventuella förseelser, säger advokat Ola Salomonsson. Enligt åtalet har mannen under tiden mellan april och november förra året tagit fram uppgifter om hur olika produkter inom telekommunikationsområdet tillverkas och hur de konstrueras. Dessa uppgifter har han sedan vidarebefordrat till Ryssland. Vilket enligt åtalet kan medföra men för totalförsvaret och för rikets säkerhet. Hur vill inte åklagare Thomas Lindstrand gå närmare in på och stora delar av förundersökningen är också hemligstämplad. – När man gör en samlad bedömning av de företagshemligheter som till åtminstone vissa delar har röjts så kan det medföra men för totalförsvaret. Eller på något annat sätt för rikets säkerhet, säger Thomas Lindstrand. Har det inneburit men för rikets säkerhet? – Den frågan kan jag inte kommentera. Har Ryssland använt de uppgifter som lämnats ut? – Den frågan kan jag inte svara på, säger åklagare Thomas Lindstrand. Den huvudmisstänkte var tidigare anställd av Ericsson, men blev uppsagd i augusti 2001 på grund av nedskärningar. Han har därför tagit hjälp av två andra anställda med att få fram företagshemligheterna. De båda åtalas idag i första hand för medverkan till företagsspioneri. Rättegången inleds på onsdag nästa vecka.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".