Felparkerad cykel kan ge böter

Från årsskiftet får alla cyklister se upp lite extra med var de parkerar. Ett nytt lagförslag från regeringen kan ge polisen rätt ta hand om felparkerade cyklar, och det kommer att kosta pengar att få tillbaka cykeln.
En cykel som ställts så att den innebär fara i trafiken eller hindrar medtrafikanter är felparkerad. Enligt det nya lagförslaget får polis och kommun rätt att flytta cykeln till en speciell uppsamlingsplats. Fredrik Ahlén är ämnesråd på näringsdepartementet. Flyttas utan att ägaren kontaktas - Det blir praktiskt möjligt att flytta felparkerade cyklar, utan att man kontaktar ägaren till cykeln. Idag är det så att man måste kontakta ägaren till ett fordon för att få flytta det. Och eftersom cyklar inte är registrerade så vet man inte vem som är ägare. Särskild uppställningsplats Om då människor reagerar som vi har tänkt oss så vänder sig människor till polisen för att ta reda på var cykeln har tagit vägen eller för att anmäla att den har blivit stulen och då får man reda på att den har blivit flyttad. Står cykeln på en särskild uppställningsplats så får man ta sig dit och betala för den kostnad som uppstått i och med flyttningen, säger Fredrik Ahlén. I höst fattar riksdagen beslut och vid årsskiftet kan den nya lagen träda i kraft. Om lagen går igenom så finns det från årsskiftet ett enkelt sätt att slippa problem. - Använd cykelställen, så drabbas man inte av de här reglerna, säger Fredrik Ahlén.
Rasmus Almerud, Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".