Hårdare krav för tyskt medborgarskap

Den som vill bli tysk medborgare måste från och med i dag, måndag, gå igenom ett kunskapstest. Invandraren ska visa att han eller hon har tillräckliga kunskaper om tyskt samhällsliv, rättsväsende och levnadsförhållanden i Tyskland. Men testet möter kritik.

– Tyskland behöver inte färre medborgare utan fler, men testet kommer att skrämma invandrare, säger en parlamentsledamot.

Testet är ett bevis för den tyska regeringens hjälplöshet inför sina invandrare. Identifikation med Tyskland uppnår man inte genom multiple choice-frågor, är en typisk tidningskommentar.

Testet går till så att invandraren får betala 25 euro och sedan svara på 33 kunskapsfrågor, varav 17 måste besvaras rätt. Det är frågor som ”Vilka färger har den tyska flaggan” eller ”Vad heter Tysklands huvudstad”. Med fyra svarsalternativ.

Men testet är inte enda hindret på vägen för den som vill bli tysk medborgare.

Man måste också ha uppehållstillstånd, sedan åtta år. Har man gått en integrationskurs räcker det med sju. Man måste ha genomgått ett språktest, man måste kunna försörja sig utan arbetslöshetsunderstöd, man måste bekänna sig till den tyska grundlagen, vara ostraffad och dessutom ge upp sitt tidigare medborgarskap.

I Tyskland lever många av utländsk härkomst utan att söka medborgarskap. Det gäller till exempel närmare två miljoner med turkiska pass, många med dåliga kunskaper i till exempel tyska språket.

På senare år har tyska regeringar medgett brister i integrationen av invandrare. I Berlin visar till exempel nya siffror att arbetslösheten bland människor med turkisk bakgrund är över 40 procent. Många turkiska skolbarn lämnar skolan utan slutbetyg.

Om det nya testet bidrar till bättre integration återstår att se.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".