LKAB hoppas på framtiden

Trots att världsmarknadspriset på järn länge dalat och konkurrensen från framför allt Sydamerika ökat på senare år, så ser helstatliga LKAB ljust på framtiden.
Tack vare en snabb och avancerad teknikutveckling är LKABs järnmalmsgruvor i Malmberget och Kiruna fortfarande, efter mer än 100 år, med på världsmarknaden. Den nya 1000-metersnivån i Malmberget krävde 25 procent lägre investering samtidigt som transporterna är 25 procent effektivare än på gamla 800 metersnivån, säger Leif Rönnbäck, produktionsdirektör på LKAB. Och Olof Grenmark, basindustrianalytiker hos Handelsbanken, håller med. Svenskt järn, som när det renas och förädlas ger högkvalitativt stål, kommer att klara sig länge än, tor han. Det största hotet mot den svenska järnmalmen, är, enligt LKABs ledning, inte att priset på järnmalm faktiskt sjunker med ett par procent varje år eller de stora dagbrotten i andra världsdelar, utan de politiska idéerna här hemma om grön skatteväxling och koldioxidavgifter. Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".