Gunilla Carlsson
Biståndsministern:

Rätt ställa krav på dem som får bistånd

Biståndspolitiken i världen får hård kritik i en oberoende rapport. Till exempel har givarländer som Sverige alltför detaljerade krav och villkor på mottagarländerna. Biståndsminister Gunilla Carlsson svarar att hon tycker det är rätt att ställa krav på mottagarländerna när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter och demokratifrågor.

– Det är det stora kravställandet, det övergripande, att vi är överens om de här värderingarna, de här målsättningarna. Sedan får vi se hur man genomför det mer operativt.

– Där måste vi vara duktigare på att ta bort en mängd konsulter, en mängd mellanhänder och se till att biståndet når fram och att det är utvecklingsländerna själva och deras befolkningar som har mera av kommandot, säger biståndsministern.

Gunilla Carlsson åker nu till ett stort biståndsmöte i Accra i Ghana där givarländer ska diskutera med mottagarländer hur biståndet ska fungera.

Sverige har i och med den borgerliga regeringens tillträde ställt ökade krav och sorterat bort ett antal utvecklingsländer som inte anses uppfylla kraven.

Kritik kommer också mot att omkostnader för flyktingmottagning och gamla skuldavskrivningar räknas in i blanda annat den svenska biståndsbudgeten.

Men det anser inte Gunilla Carlsson är något fel.

– Biståndet ska användas enligt de internationella riktlinjer som finns, men vi måste också se till att vi har ett mycket bättre nytänkande i Sverige om vi vill se att biståndet framöver ska uppfattas som legitimt, säger hon.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".