Jan Björklund.

Ökat stöd till Komvux glädjer kommuner

Många kommuner välkomnar beskedet att regeringen ökar statsbidragen till yrkesutbildningar på komvux med 1,2 miljarder under tre år. Efter flera år av nedskärningar kan man nu börja satsa igen.

Eleonore Lidman, rektor på vuxenutbildningen i Uddevalla, ser flera yrkesområden där pengarna kan göra god nytta.

– Det vi har en efterfrågan på förutom kök och vård, det är elektriker, plattsättare, snickare, inom detaljhandeln har vi också en efterfrågan på yrkesutbildning, säger Eleonore Lidman.

Även på vuxenutbildningen i Kramfors kommun e man positiv till de nya pengarna. När regeringen för två år sen sänkte statsbidragen till vuxenutbildningarna från 1,8 miljarder till 1,2 miljarder blev flera kommuner av med mer än hälften av sitt statliga stöd.

Kramfors, som drabbades extra hårt, förlorade i ett enda slag hela sitt bidrag och fick skära ner ordentligt på yrkesutbildningarna.

Ökningen av statsbidragen kommer därför väl till pass, säger chefen för Komvux i Kramfors, Ann-Kristin Leiderud.

– Eftersom vi nu kan planera både för små grupper som vill gå yrkesutbildningar, men också individuella lösningar.

Regeringens bidrag på 1,2 miljarder kommer att betalas ut till kommunerna under tre år. Pengarna får bara gå till yrkesinriktade kurser och är en del av en stor utbyggnad av yrkesutbildningen i Sverige.

Tanken är att det ska bli möjligt att utbilda sig till exempelvis lastbilschaufför, elektriker eller undersköterska också efter det att man fyllt 20 år. Utbildningsminister Jan Björklund bedömer att pengarna räcker till mellan fem- och tiotusen heltidsplatser.

I regeringens förslag finns också en yrkeshögskola som enligt Jan Björklund ska ”minska röran” bland de kvalificerade yrkesutbildningarna, KY.

– Vitsen med en yrkeshögskola är att samla och att utföra gemensamma behörighetsbestämmelser, betyg och intyg och att någon garanterar att de här utbildningarna har en lägsta godtagbar kvalité, säger Jan Björklund.

Socialdemokraterna är kritiska till att regeringen först sparar på Komvux och sedan kommer med fler platser för sent. Den kritiken håller Ann Kristin Leiderud i Kramfors också med om.

– Det ställer ju till det när man först har planerat i kommunerna, sedan får man kullkasta allt detta, men sedan får man fortsätta igen. Så det är ju inte lätt att planera, säger Ann-Kristin Leiderud.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".