Kan spåras.

Det kan bli lättare att spåra jakthundar

På måndagen inleddes älgjakten i norra och mellersta Sverige och det är inte alltid så lätt för jägarna att hålla reda på sina jakthundar. Men redan i höst kan det bli lättare. Då kan en modernare typ av hundspårningsutrustning bli tillåten i Sverige.

Under älgjakten vill man förstås ha koll på var hunden är och då är det bra att ha spårningsutrustning.

Men alla jägare nöjer sig inte med den gamla sortens hundspårningsutrustning, som innebär att man pejlar en sändare som sitter på hunden och får en grov skattning av var den befinner sig.

Det finns de som importerar modernare utrustning från Nordamerika, som med gps-teknik gör att man kan se på en display exakt var hunden befinner sig.

Men den utrustningen är inte godkänd i Sverige eftersom den använder radiofrekvenser där den kan störa annan radiokommunikation.

Men nu överväger Post- och Telestyrelsen, den myndighet som kontrollerar elektronisk kommunikation, att öppna två radiofrekvenser för den här modernare typen av hundspårningsutrustning.

– Det är alldeles utmärkt att vi får bättre och bättre hjälpmedel i jakten så att den blir säkrare, säger Torsten Mörner, ordförande för Svenska jägareförbundet.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@r.se

I samarbete med SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".