Orkanen präglade partikonventet

I USA öppnades republikanernas partimöte under måndagen i St Paul i Minnesota. Men nästan alla tal ställdes in och partimötets första dag präglades inte av politik, utan av orkanen Gustav.

President George Bush kom inte. Istället framträdde hans hustru Laura Bush på republikanernas konvent, med en vädjan om hjälp till de som drabbats av orkanens framfart längs USA:s sydkust.

Den första konventsdagen blev kraftigt nedkortad på grund av orkanen.

I konventsarenan i St Paul vandrade republikanska delegater runt och åt hamburgare och köpte McCain-vimplar i väntan på att partimötet ska ta fart på riktigt.

Flera delegater sa att de inte saknade president Bush på mötet. För John McCain kan det snarast vara en fördel att slippa förknippas med presidenten, tror David Schulz, professor i statskunskap vid Minnesotas universitet.

Hur resten av republikanernas partikonvent kommer att se ut, är inte klart än. Det enda man måste göra enligt partireglerna, är att formellt välja John McCain till presidentkandidat och Sarah Palin till vicepresidentkandidat.

Under konventets första dag hamnade hon i fokus i amerikanska medier när hon berättade att hennes tonårsdotter är gravid.

Sarah Palin är uttalad abortmotståndare och känd för att slå vakt om moralfrågorna. Men nyheten verkar inte leda till någon upprördhet ens hos de mest moralkonservativa väljarna.

– Sarah Palin är en kompetent guvernör, och vad som händer i hennes familj är inget som påverkar min åsikt, sa Matt Hayes, republikansk delegat från Texas.

Ginna Lindberg, St Paul
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".