OSSE hoppas att Georgienkrisen är över

De europeiska ledarna var efter måndagens toppmöte nöjda med att ha enats i sina ställningstaganden om Georgien. Det blev inga ekonomiska sanktioner mot Ryssland och de 27 EU-länderna var eniga i sitt fördömande av Rysslands beslut att erkänna Abchazien och Sydossetien. OSSE hoppas nu att det värsta är över.

Nu läggs förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal med Ryssland på is och EU lovar att ge Georgien ekonomiskt stöd. Finlands utrikesminister Alexander Stubb, ordförande i Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, hoppas nu att det värsta är över.

– Jag tycker att det varit lite för mycket testosteron. Både från Rysslands sida och från de andra. Nu tycker jag att vi borde tona ner retoriken något och börja samarbeta. För sanningen är att det är matematik och ekonomi som fungerar. Vi är beroende av varandra. Ryssland är beroende av vår energimarknad och vi är beroende av rysk energi. Därför är det dags att börja fundera på hur vi kan fortsätta att jobba på vårt samarbete, säger Alexander Stubb, ordförande i OSSE.

Camilla Kvartoft, P1-Morgon
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista