Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare få tillstånd för bevakningskamera

Det kommer att bli svårare för att få tillstånd att använda övervakningskameror i Stockholm. Regeln stramas åt efter att justitiekanslern slagit fast att det är lagligt att lämna över bilder från övervakninsgkameror till medierna.
Det är länsstyrelsen i Stockholm som har hand om flest antal ansökningar om tillstånd för övervakningskameror. Sedan 1 januari 2002 har man fått in 323 ansökningar. En tredjedel är färdiga och tillstånd gavs i över 60 procent av fallen. Nu kan det alltså bli färre som får tillstånd att övervaka sina lokaler. Det är en publicering av bilder på fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic som gör att länsstyrelsen nu blir tuffare. Aftonbladet använde bilder från en övervakningskamera på en krog i en artikel om fotbollspelaren. Fallet anmäldes och justitiekanslern konstaterade att det inte är brottsligt att lämna ut övervakningsbilder för just publicering. Det beror på den grundlagsskyddade Tryckfrihetsförordningens så kallade meddelarfrihet. Var och en har rätt att lämna ut uppgifter för publicering i tryckt skrift. Staten får inte göra några efterforskningar om vem som lämnat ut uppgifterna. En viktig princip för tryckfriheten alltså. Men om det blir fler integritetskränkande publiceringar av den typen, så säger justitiekansler Göran Lamberts till Ekot i dag att meddelarfriheten bör ses över. – Om det blir en sådan utveckling så tror jag att lagstiftare måste ta sig en funderare på om man inte borde låta meddelarfriheten stryka på foten i ett sådant här fall. Det är inte självklart att meddelarfriheten ska gälla för den här sortens material. Än så länge har man ansett att meddelarfriheten får ta över. Och vi är ju väldigt yttrandefrihetsinriktade i Sverige i vår lagstiftning. Men skulle de bli så allvarliga problem så måste man nog ta sig en funderare, säger Göran Lamberts.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".