Partier vill snabbt lösa styrelsekris på SR

Det finns en politisk enighet om att snabbt försöka lösa styrelsekrisen på Sveriges Radio. Den nuvarande beslutsordningen för att utse styrelse för Sveriges Radio fungerar, det gäller bara att det blir rätt folk som utses. Det anser dom flesta riksdagspartier efter styrelsekrisen på Sveriges Radio.
De politiska partierna i riksdagen har redan börjat fundera och lista namn på tänkbara personer som kan väljas in i en ny Sveriges Radiostyrelse. Flera möten för att diskutera styrelse Imorgon möts Sveriges Radios förvaltningsstiftelse för att diskutera lämpliga kandidater. Enligt den förre folkpartistiske riksdagsmannen Jan Erik Wikström som sitter i förvaltningsstiftelsen kommer det inte att bli klart imorgon. Det krävs flera möten och inriktningen på kandidaterna kommer att bli erfarenhet och kunskap säger Jan Erik Wikström, som för övrigt varit Sveriges Radios styrelseordförande och rekryterat två tidigare vd:ar Ove Joanson och Lisa Söderberg. Enligt Jan Erik Wikström är den nuvarande modellen för att utse styrelse den enda tänkbara. Regeringen utser styrelseordförande och en suppleant och förvaltningsstiftelsen resten av styrelsen. Det är politikerna i riksdagen som kommer med förslag på vilka kandidater som kan vara lämpliga. Större möda Alla riksdagspartier utom folkpartiet är eniga om att nuvarande ordning kan fungera, bara rätt personer utses. Större möda måste alltså läggas på vilka personer som föreslås. Folkpartiet avviker och vill ha flera separata stiftelser som inte beroende av regering och riksdag. Det säger partisekreterare Johan Jakobsson till Ekot. Pengar för verksamheten skulle samlas i stiftelsefonder och resurser kunde lösgöras när statliga företag säljs ut till exempel om Vattenfall säljs kunde pengar från försäljningen går till en fristående stiftelse för Sveriges Radios verksamhet säger Johan Jakobsson i folkpartiet. Ställt fråga Miljöpartisten Ewa Larsson har också ställt en fråga till kulturminister Marita Ulvskog om regeringen tänker titta över organisationsstrukturen för Public Serviceföretagen, det vill säga Sveriges Radio och SVT och Utbildningsradion. Moderata Samlingspartiet ska komma med förslag till ny ordförande för Sveriges Radio som sedan regeringen ska utse. Enligt partisekreterare Sven Otto Littorin är det ännu inte klart vilken person partiet kommer att föreslå.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".